ELEKTROLİTİK KAPLAMA HATTI VERİMLİLİĞİNİ ARTTIRMAK AMACIYLA SÜREÇ MADENCİLİĞİ VE PETRİ AĞI MODELLEMESİNİN KULLANIMI - ÖZATEŞ, AYŞE (Fırat Üniveristesi, 2022)
Günümüz, sınırsız rekabetin, büyük çaplı üretimin olduğu kalite çağıdır. Müşterilerine daha kaliteli ürünler sunabilen üreticiler hayatta kalabilmektedir. Pek çok endüstriyel firma karlılığını artırmak amacıyla kalite ve verimlilik çalışmaları yürütmektedir. Endüstriyel üretimin önemli zorluklarından birisi süreç yürütmelerindeki anormalliklerin veya sapmaların zamanında tespit edilememesidir. Anormallikler genellikle bir sürecin hayati yönlerinin eksik olmasından veya sürecin yürütülmesinde istenmeyen davranışlara sahip olmasından kaynaklanır. Bu çalışmada makaradan makaraya elektrolitik kaplama sektöründe faaliyet gösteren Hatko Teknik Donanımlar Mümessillik ve Ticaret A.Ş.'nin belirlenen iki farklı ürünün farklı zamanlardaki makaradan makaraya elektrolitik kaplama sürecindeki anormalliklerin süreç madenciliği ile tespit edilmesi amaçlanmıştır. Süreç madenciliği için öncelikle ERP sistemi üzerinden ve tensiyometreden kaplama süreci ile ilgili veriler elde edilmiştir. Nihai ürünün kalitesi için kritik olan temizleme ve kaplama adımlarının süreç keşif algoritmaları ile analizi yapılmıştır. Analizimiz, Hatko 'ya ait makaradan makaraya elektrolitik kaplama tesisinden toplanan olay günlüklerine dayanmaktadır. Olay günlüklerindeki parametre değerleri normal, yüksek, düşük ve sıfır değerlerine göre sınıflandırılmıştır. Analizimizi gerçekleştirmek için süreç madenciliği için popüler bir açık kaynak aracı olan ProM 6.12 kullanılmıştır. Olay günlüklerinden süreç ile ilgili genel bir görünüm elde edildikten sonra madencilik algoritmalarıyla sürecin ayrıntılı analizi yapılmıştır. Süreç madenciliği keşif algoritmalarının çıktısı olan petri ağlarından elde edilen sonuçlara göre süreçler detaylı şekilde analiz edilerek süreçlerin performansı, sapmaların olduğu noktalar ve süreçte istenmeyen davranışlar tespit edilmiştir. Analizler sonucunda firmanın süreç madenciliği uygulamaları ile verimliliği ve kaliteyi arttırabileceği sonucuna varılmıştır. Makaradan makaraya elektrolitik kaplama hattından alınan olay günlüklerine uygulanan süreç madenciliği teknikleri ile sürecin davranışı analiz edilir ve iyileştirme alanları belirlenebilir. Böylelikle süreç madenciliği ile elektrolitik kaplama işleminin kalitesini ve verimliliği arttırılabilir.

The present is the age of quality, with unlimited competition and large-scale production. Manufacturers who can offer better quality products to their customers can survive. Many industrial companies are working on quality and efficiency to increase their profitability. One of the major challenges of industrial production is the failure to detect anomalies or deviations in process execution in a timely manner. Anomalies often arise because vital aspects of a process are missing or the process has undesirable behaviors in its execution. In this study, it is aimed to detect the anomalies in the reel-to-reel electrolytic coating process of Hatko Teknik Donanımlar Mümessillik and Ticaret A.Ş., which operates in the reel-to-reel electrolytic coating sector, for two different products at different times by process mining. For process mining, firstly, data about the coating process were obtained from the ERP system and tensiometer. The cleaning and coating steps, which are critical for the quality of the final product, were analyzed with process discovery algorithms. Our analysis is based on event logs collected from Hatko's reel-to-reel electrolytic coating plant. The parameter values in the event logs are categorized according to normal, high, low and zero values. ProM 6.12, a popular open source tool for process mining, was used to perform our analysis. After obtaining an overview of the process from the event logs, a detailed analysis of the process was performed with mining algorithms. According to the results obtained from petri nets, which are the output of process mining discovery algorithms, the processes were analyzed in detail and the performance of the processes, deviations and undesirable behaviors in the process were identified. As a result of the analysis, it was concluded that the company can increase productivity and quality with process mining applications. With process mining techniques applied to the event logs from the reel-to-reel electrolytic coating line, the behavior of the process is analyzed and areas for improvement can be identified. Thus, the quality and efficiency of the electrolytic coating process can be increased by process mining
Use of process mining and petri net modeling to improve electroplating line efficiency
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol