AROMATİK DİAMİN LİGANDLARININ KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU - SELÇUK, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2006)
Bu çalışmada 1,2-bis(o-aminofenoksi)etan (L1) ve 1,2-bis(p-aminofenoksi)etan (L2) ligandlarıtek basamakta hazırlandılar. Bu reaksiyonlarda Pd/C katalizör olarak kullanıldı. 1,2-bis(o-nitrofenoksi)etan'dan 1,2-bis(o-aminofenoksi)etan ligandı (L1) ve 1,2-bis(p-nitrofenoksi) etan'dan 1,2-bis(p-aminofenoksi)etan ligandı (L2) sentezlendi. Bu ligandların kompleksleri Co(CH3COO)2.4H2O,Ni(CH3COO)2.4H2O, Cu(CH3COO)2.H2O ile hazırlandı. 1,2-bis(o-aminofenoksi) etan ligandının (L1)[Co2(L1)(CH3COO)4].8H2O, [Ni2(L1)(CH3COO)3(H2O)].8H2Ometal komplekslerinin ve[Cu(L1)(H2O)2] yapılarında; 1,2-bis(p-aminofenoksi)etan ligandının (L2) metal komplekslerinin[Co2(L2)(CH3COO)3(H2O)].15H2O, [Ni2(L2)(CH3COO)3(H2O)]. [Cu(L2)(H2O)2].2H2O3H2O veyapılarında oldukları tespit edilmiştir Ligandların ve komplekslerin yapıları IR, Elementel Analiz,Magnetik Süsseptibilite, UV-VIS, 1H-NMR spektroskopisi ile belirlendi.Anahtar Kelimeler: Amin ve Geçiş Metal Kompleksleri , Podant, Polieterler
Synthesis and characterization of complexes of aromatic diamino ligands
Keywords: Kimya