1817-1818 M. (1233 H.) TARİH VE 561 NUMARALI AFYON ŞER'İYYE SİCİLİ - ÖZDEMİR, ÜZEYİR (Fırat Üniveristesi, 2013)
Şer? iyye Sicilleri ihtiva ettikleri belge ve bilgiler nedeniyle bulundukları bölge ve yazıldıkları dönemle ilgili zengin bilgiler ihtiva etmektedir. 561 numaralı Afyon Şer?iyye Sicili , bizlere devletin halka olan ilişkilerini ve sistem agı içerisinde cereyan eden olayları aktarmada ve böylece Osmanlı Devleti?nin gün yüzüne çıkmayan karanlık noktalarını aydınlatmaya yardımcı olmaktadır. Afyon Şer?iyye Sicili Miladi 1817 ve 1818 Hicri 1233 tarihleri arasında Afyon?da meydana gelen birçok olayı aydınlatmaya yarayacak ve şehir tarihçilerine büyük faydalar sağlayacaktır. Sözü edilen sicilde daha çok merkezden gelen ferman, buyuruldu, berat vb. gibi belgeler kaydedilmiştir. Mahalli olarak Afyon?u anlatan buyruldu, mektup, hüccet, ilâm ve mürâsele gibi vesikalar çoğunluktadır, bu defter daha çok ?Sicil-i Mahfuz Defterli? şeklinde tanzim edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Afyon Şer?iyye Sicili , Kadı

Because of Sharia Register contain documents and information , they cover lots of and valuable information about the place and the period where they were written. On 561 Afyon Sharia Registe, it helps us to find the relationship between the state and the society, the events that took place in ruling the state and illuminate the dark spots that do not face the day of the Ottoman Empire. Afyon Şer?iyye Sicili will help us to illuminate the events that occured between 1817 and 1818 ( 1233 Muslim Calendar) in Afyon and It will be very beneficial for the historians Mostly Edicts, commands , buyruldu, charters etc. which came from the state were saved on mentioned Sicili. It mostly contains documents such as buyruldu, letters, hujjat, Ilam and mürasele that narrate Afyon. This register Document was registered as ?Sicil-i Mahfuz Defterli? Key Words: Afyon Sharia Registry, Kadi
1817-1818 M. (1233 H. ) Afyon Sharia Registry no. 561
Keywords: Tarih