5-ALKİL-2-AMİNO-1,3,4-TİYADİYAZOLİLDİTİYOKARBAMAT SENTEZİ VE GEÇİŞ METAL KOMPLEKSLERİ - ÖZ, FATMA (Fırat Üniveristesi, 2008)
Bu çalışmada iki yeni karbamat ligandı ve bu ligandların geçiş metalleri olan Ni(II), Co(II) ve Zn(II) kompleksleri sentezlendi. Bu amaçla n-bütirikasit ve n-heptanoikasit, tiyosemikarbazit ile reaksiyonuna sokuldu ve 5-propil-2-amino-1,3,4-tiyadiazol ve 5-hekzil-2-amino-1,3,4-tiyadiazol bileşikleri elde edildi. 5-propil-2-amino-1,3,4-tiyadiazol ve 5-hekzil-2-amino-1,3,4-tiyadiazol `un potasyum hidroksit ve karbon disülfür ile reaksiyonlarından ditiyokarbamat tuzları sentezlendi. Ni(II), Co(II), Zn(II) klorürleri ile ditiyokarbamat tuzları reaksiyona sokularak kompleksleri elde edildi. Elde edilen komplekslerin [Ni(L1)2], [Co(L1)2], [Zn(L1)2] (L1: 5-propil-1,3,4-tiyadiazolilditiyokarbamat), [Ni(L2)2], [Co(L2)2], [Zn(L2) 2], (L2: 5-propil-1,3,4-tiyadiazolilditiyokarbamat) şeklinde olduğu bulundu.Sentezlenen ara bileşikler, ligandlar ve komplekslerin yapıları IR, 1H-NMR,13C-NMR, ve elementel analiz yöntemleri ile aydınlatıldı. Ayrıca komplekslerin magnetik süsseptibilite ölçümleri de yapıldı.

In this study, two new carbamate ligands and their transition metal complexes as Ni(II), Co(II) and Zn(II) complexes were synthesized. For this purposes n-butyric acid and n-heptanoic acid were reacted with thiosemicarbazide, and 5-propyl-2-amino-1,3,4-thiadiazole and 5-hexyl-2-amino-1,3,4-thiadiazole were obtained. Dithiocarbamate salts were synthesized from the reaction of 5- propyl-2-amino-1,3,4-thiadiazole and 5-hexyl-2-amino-1,3,4-thiadiazole with potassium hydroxide and carbondisülfide. The complexes of Ni(II), Co(II) and Zn(II) were synthesized from the reaction of Ni(II), Co(II) and Zn(II)chlorides with dithiocarbamate salts. The complexes were determined as [Ni(L1)2], [Co(L1)2], [Zn(L1)2] (L1: 5-propyl-1,3,4-thiadiazolyldithiocarbamate), [Ni(L2)2], [Co(L2)2], [Zn(L2) 2], (L2: 5-propyl-1,3,4- thiadiazolyldithiocarbamate). The structures of ligands, intermediates and complexes were determined by using IR, 1H-NMR,13C-NMR, and elemental analysis techniques.In addition the magnetic susceptibilities of the complexes were measured.
The synthesis of 5-alkyl-2-amino-1,3,4-thiadiazolyldithiocarbamate and transation metals complexes
Keywords: Kimya