AEROMONAS HYDROPHİLA İLE GÖKKUŞAĞI ALABALIĞINDA (ONCORHYNCHUS MYKİSS WALBAUM, 1792) OLUŞTURULAN ENFEKSİYONUNUN PATOLOJİK YÖNDEN ARAŞTIRILMASI - KÖPRÜCÜ, SİBEL ŞİMŞEK (Fırat Üniveristesi, 2001)
Bu araştırmada, toplam 80 adet gökkuşağı alabalığı {Oncorhynchus mykiss) kullanıldı. Bir kontrol ve üç deney grubu oluşturuldu. Deney gruplarındaki balıklar Aeromonas hydraphila ile solungaçlarına sürme, intraperitoneal ve intramüsküler enjeksiyon yollarıyla enfekte edildi. Histopatolojik olarak, üç deney grubunda da solungaçlarda hiperemi ve hemoraji; böbreklerde parankim dejenerasyonu, nekroz, bowman kapsülü epitelyumunda desquamasyon; karaciğerde yağ dejenerasyonu, nekroz ve kupp fer hücre aktivasyonu; kaslarda ödem, dermişte hiperemi ve kollagen bandlarda lökosit infilteasyonu: ve konjesyon belirlendi. Mide, bağırsaklar ve pankreasta ise histopatolojik herhangi bir bulguya rastlanılmadı. İmmunohistokimyasal olarak, kontrol ve deney gruplarında farklılık gözlenmedi. Glukagon immunoreaktivitesi pankreas ve ince bağırsakta; insülin immunoreaktivitesi pankreasta; substans P imrnunoreaktivitesi pilorik mide ve ince bağırsakta; gastrinIll immunoreaktiyitesi. pilorik midede tespit edildi. Gaibindin immunoreaktivitesi ise incelenen hiçbir organda belirlenemedi Elektron mikroskobik incelemelerinde ise, karaciğer hepatositierinde büyük yağ damlacıkları, endoplazmik retikulumda dejenerasyon, membransal yapılar ve organelden yoksun aşık boyanmış, alanlar, iskelet kaslarında. miyofıbriller arasında ayrılmalar, sarkolemma altında miyofibrillerden yoksun alanlar, yer yer belirgin, olmayan A,1 ve Z bantları; böbrek tubulus epitel hücrelerinde büyük inklüzyonlar, membransal yapılar ve hücrenin bazal kısmında vakuol benzeri yapılar gözlemlendi. Aaahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı (Oftcorhynchus mykiss},...Aeromonas hydrophila,- histopataloji, in mmunohistokimya, elektron mikroskop.

A total of eighty rainbow trout were used in this study. Three experimental and one control groups were made fkem those- Sates. Experimental groups were mfesfced with. Aeromomm hydrophila by smearing on the gills, intraperitoneal and intramuscularly injections of bacterium. Hyperemia and hemorrhage in the gills, parancfaima degeneration, neeroser descpanatios m epitlse&ifn. of Bowmanc capsule ia tfe. kktoeySr fayperesiig,. feöy degeneration, necrose and activation of kuppfer cells in the liver, edema.* hyperemia in dermis, congestion, îeucocyîic infiltration in collagen bundles of dermis and skeletal muscles- were observed, in. all experimental- groups. No histopathologic change, was. seen. in. gasteoâMesti»! ©tg»s.. of the: experisieiaal: groups: Tmmunohistoehemieal observation of gut hormons showed that no difference in between control and experimental groups. Glucagon immunoreactivity was seen in pancreas and small intestine. Insulin immunoreactivity was only localized ia pancreas. SafestfflsP imsmmmg&££İN'ûy wm seen w. the pyloric regioa of stesffi^eh m& $mâ\ irtestiaeLGastrin immuooreactivity was detected only localized in pyloric stomach. Gaibindin immuttoreadivity was not seen any organs examined. In electron microscopic investigation; large lipid droplets, degeneration in the endoplasmic reticulum, membraneous bodies and light staining area were had not have any organels were seen in the hepatasit of liver. Separation, of myofibrils*., lost of myofibrils saier the sar eoieffiffls were- sees is the skeletal muscles. A, I and Z fcaniles were sot seea clearly in the skeletal muscles. Large inclusions and some membraneous bodies and large structures as vacuols near the basal parts of cells were seen in the kidney. Key Wonfei Rainbow trout {Oncarhynchus mykiss},. Aerommms hydrophilcLr MsEopa&oksgy,. inmiiiKMstoefciBistry^ eteetroa microscopy.
Investigation of pathology of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss walbaum, 1792) infected with Aeromonas hydrophila
Keywords: Su Ürünleri; Aquatic Products