Gebelerin Doğuma Yönelik Korkuları ve Baş Etme Yöntemleri Üzerine Nicel Bir Çalışma - Bakır, Nazife; Demir, Cuma (My University, 2021)
Amaç: Bu çalışmanın amacı gebelerin doğuma yönelik korkuları ve baş etme yöntemlerinin belirlenmesidir. Yöntem: Araştırma tanımlayıcı nitelikte olup araştırmanın örneklemini Bucak Devlet hastanesine 15 Nisan-20 Eylül 2019 başvuran 619 gebe oluşturmuştur. Araştırmanın verileri tanımlayıcı özellikler formu, Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi Ölçeği- A Versiyonu ve Başa Çıkma Stilleri Ölçeğinin Kısa Formu ile toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde sayısal değer, yüzde, One-Way ANOVA, Indenpendent Samples t-test, pearson korelasyon kullanılmış olup anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Araştırmamıza katılan gebe kadınların %45.2’sinin 34-37 gebelik haftasında olduğu ve %96.0’ının isteyerek gebe kaldıkları belirtmişlerdir. Gebelerin %40,1’inin düşük düzeyde doğum korkusu yaşadığı %56.5’i orta düzeyde doğum korkusu yaşadığı saptanmıştır. Araştırmada istemeden gebe kalan gebelerin Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi Ölçeği puan ortalamalarının, isteyerek gebe kalan gebelerin puan ortalamalarına göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır. Başa Çıkma Stilleri Ölçeğinin Kısa Formu faktörlerinden “olumlu yeniden yorumlama, araçsal sosyal destek kullanma, dine yönelme, kabullenme ve planlama” ile Wijma Doğum Beklentisi/ Deneyimi Ölçeği- A Versiyonu arasında negatif yönde zayıf ilişki olduğu saptanmıştır. Sonuç: Araştırmanın sonucunda gebelerin yarısından fazlasının orta ve ağır düzeyde doğum korkusu yaşadığı belirlenmiştir. Araştırmada doğum korkusu ile Başa Çıkma Stilleri Ölçeğinin bazı alt boyutları arasında negatif yönde ilişki saptanmıştır.Anahtar Kelimeler : Baş etme, doğum korkusu, gebe, yöntem
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Psikoloji