TELEVİZYON VE SİNEMA DÜNYASININ YENİ YILDIZLARI: ÜRÜNLER VE ÜRÜN YERLEŞTİRME TEKNİĞİNİN İZLEYİCİLER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ - DEMİR, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2008)
Televizyon ve Sinema Dünyasının Yeni Yıldızları: Ürünler ve Ürün Yerleştirme Tekniğinin İzleyiciler Üzerindeki EtkileriÖnce sinemanın ortaya çıkışı, sonrasında elektronik medya olarak adlandırılan radyo ve televizyon yayınlarının başlaması ile birlikte ürün ve ürünlerin tanıtımında yeni süreçler başlamıştır. Yazının bulunmasından önce mallarını çığırtkanlık yoluyla satan pazarlamacılar, yazıyla yazılı unsurlara matbaa ile basılı unsurlara ve yine işitsel ve görsel medyanın oluşumuyla bu alanlara yönelmişlerdir. Bu noktada asıl amaç her zaman duyurmak bir ürünü tanıtmak ve satış sağlamak eğilimi olarak kendini ifade etmiştir. Pazarlama noktasında piyasa elemanları sürekli tüketici ile bağlantı kurabilmek için yöntemler aramışlardır. Bu arayış sürekli olarak teknolojinin gelişimi ile birlikte ortaya çıkan yeni kitle iletişim araçlarının kullanılmasını gerekli kılmıştır. Duyurmak, tanıtmak ve satmak üçlüsüyle hareket eden pazarlama unsurları satış sürecinde duyurunun etkisini gözlemlemek ve daha etkin stratejiler oluşturmaya yönelik tutum belirlemişlerdir.Elektro-mekanik tabanlı kitle iletişim araçlarının ortaya çıkması pazarlayıcılar ile tüketicileri buluşturacak yeni bir alan olmuştur. Bu alanlar içerisinde zamanla gelişen reklâm, önce radyo dünyasında kendine yer bulmuş sonra sinema dünyasında rastlantılar sonucu yerleştirmelerle kendini hissettirmiş ve televizyon ile birlikte zirvede yerini almıştır. Günümüzde gelişen reklâm alanları ile birlikte video oyunları şarkılar gibi birçok alanda ilerlemeye devam etmektedir.Tezin konusunu oluşturan ürün yerleştirme kavramı sinema ile birlikte ortaya çıkan ve televizyon dünyasında gelişen yeni alanlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır, tüketicilerin klasikleşen reklâm veya iletilere karşı takındığı duyarsızlığı yıkma noktasında etkin ve ucuz bir yöntem olarak kendini ifade etmekle birlikte ahlaki ve yasal altyapısı henüz oturtulamamıştır. Tezde ürün yerleştirme kavramı reklâm kavramı çerçevesinde incelenmiş ne olduğu ve nasıl uygulandığı ifade edilerek, etkinliği konusunda elde varolan bilgiler ışığında değerlendirmelerde bulunulmuştur. Örnek ürün yerleştirmeler kullanılarak bu yerleştirmelerden pazarlayıcı veya tüketici bazında firmalar veya araştırmalar yoluyla elde edilen veriler değerlendirilerek ürün yerleştirmenin etkinliği araştırılmaya çalışılmıştır.Anahtar Kelimeler: Reklâm, Televizyon, Sinema, Ürün Yerleştirme, Marka Yerleştirme

The New Stars of Television and Cinema World: Products and The Effects of Product Placement on The AudienceWith the invention of cinema radio and television, a new process began for the products and products presentation. Before the invention of writing, marketers sold their products with criers, after the invention of writing with inscriptive materials, finally with aural visual media. The main aim is always selling the products with announcements and to presentations. Marketers searched new methods to make connections with the consumer. This research has brought the usage of new mass media means that developed with technology. Marketers who have to act with Announcement presentation and disposal tripartite, had to specify new attitudes to observe the effect of the announcements.Electro-mechanic based mass media means have been the new field to bring the marketers and consumers together. At these areas, adds found place first at radios then with placements at cinema and last at the tv. Nowadays it has been developed with video games songs and new several areas. The subject of the thesis, product placement is a new concept appeared with cinema and developed at tv. It s called as a affective and cheap method to break the apathy of the consumers against the adds but not become perceptible at the moral and law sides.At the study product placement concept has been studied and appliying methods are considered. İt has been searched the efficiency of product placement with sample placements.Keywords: Advertisement, Television, Cinema, Product Placement, Brand Placement
The new stars of television and cinema world: Products and the effects of product placement on the audience
Keywords: Radyo-Televizyon; Reklamcılık