HİDROKSİÜRE TÜREVİ SCHİFF BAZI METAL KOMPLEKSLERİNİN İN VİVO VE İN VİTRO ANTİTÜMÖR ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI - TELÇEKEN, HAFİZE (Fırat Üniveristesi, 2017)
Schiff bazları epoksidasyon reksiyonlarında katalizör, iletken polimerlerin eldesinde monomer, antifungal, antibakteriyel, antimikrobiyal ve bazı oksidatif radikal türlerine karşı antioksidan olarak kullanılmaktadır. Son yılllarda, birçok Schiff bazları türevi sentezlenmeye devam edilmektedir. Bunların önemli bir kısmı organik sentezlerde yeni bileşiklerin tasarımında ara basamak olarak kullanılmaktadır. Bu araştırmada, hidroksiüre türevi Schiff bazı metal komplekslerinin insan kolon kanseri (HT 29) üzerindeki etkisi in vitro ve ratlarda in vivo olarak araştırıldı. In vitro denemelerde MTT testi uygulandı. In vivo deneme 5 grup halinde yürütüldü. Gruplar sırası ile Azoksimetan (AOM) + Yağ + Dimetil sülfoksit (DMSO), AOM + Cis-15, AOM + L-Cd, AOM + L-Cu ve AOM + L-Zn'den oluşturuldu. Kolon kanseri oluşturmak için AOM enjeksiyonu 3 defa (haftada bir kez) subkutan 15 mg/kg CA dozunda enjekte edildi. Araştırma 28 hafta sürdü. Deneme gruplarındaki tüm hayvanlarda % 100 oranında kolon mukozası epitelinde hafif displazi tespit edildi. Şiddetli displazi L-Cu grubu dışındaki diğer deneme gruplarında; adenokarsinom ise Cis-15 ve L-Cu hariç diğer deneme gruplarında gözlendi. Sonuç olarak in vitro çalışmada Schiff bazı metal kompleksleri etkili bir aktivite göstermiştir, in vivo çalışmada ise bu kompleksler pek etkili olmamıştır.

Schiff bases are used as catalyst in epoxidation reactions, as a monomer in the presence of conductive polymers, as antifungal, antibacterial, antimicrobial, and antioxidant against some oxidative radical species. Recently, many Schiff bases continue to be synthesized. A significant number of these are used as intermediate steps in the design of new compounds in organic synthesis. In this study, the effect of the hydroxyurea derivative Schiff base metal complexes on human colon cancer (HT 29) was investigated in vitro and in vivo in rats. MTT test was applied to in in vitro experiments. For in vivo study, rats were divided into 5 groups as follows: Azoxymethane(AOM)+Oil+di methyl sulfoxide (DMSO), AOM+ Cis-15, AOM+ L-Cd, AOM+ L-Cu and AOM+ L-Zn. To create colon cancer the AOM injection was injected subcutaneously at a dose of 15 mg / kg 3 times (once weekly). The study lasted 28 weeks. In all animals in the experimental groups, mild dysplasia was detected in 100% of the colon mucosal epithelium. Severe dysplasia was observed in other experimental groups except L-Cu group; adenocarcinoma was observed in other experimental groups except Cis-15 and L-Cu. As a result, Schiff base metal complexes showed an effective activity in in vitro study, whereas these complexes were not effective in in vivo studies.
The investigation of antitumuor properties in vitro and in vivo of hydroxyurea derivative schiff base metal complexes
Keywords: Biyokimya