PULLU SAZAN (CYPRİNUS CARPİO)'DA OKSİTETRASİKLİNE KARŞI CURCUMİNİN ANTİOKSİDAN ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - BAHÇECİ, BÜŞRA (Fırat Üniveristesi, 2018)
Araştırmada, pullu sazanda curcuminin oksitetrasikline karşı antioksidan etkisinin araştırılması amaçlandı. Bu amaçla, balıklar 4 farklı fiberglas tanka yerleştirildi. Curcumin (10, 20 ve 40 mg/kg yem) 60 gün süreyle balıklara oral yolla verildi. Bu süre sonunda balıklara 75 mg/kg balık dozunda oksiterasiklin 48 saat süreyle banyo yoluyla uygulandı. Oksitetrasiklin uygulamasından önce ve sonra balıklardan alınan kan ve doku (karaciğer, böbrek ve solungaç) örneklerinde immunolojik parametreler (total protein ve total immunoglobulin düzeyleri) ile oksidan/antioksidan parametreler (malondialdehit düzeyi, katalaz ve glutatyon S-transferaz aktivitesi ile redükte glutatyon) analiz edildi. Balıkların büyüme oranının belirlenmesi için canlı ağırlık artışı, oransal büyüme ve spesifik büyüme oranı kullanıldı. Kontrol ve curcumin uygulanan gruplarının canlı ağırlık artışları, oransal büyüme ve spesifik büyüme oranlarında istatistiksel olarak herhangi bir farklılık belirlenmedi. Curcumin uygulanan grupların total protein ve total immunoglobulin düzeyleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak önemli düzeyde arttı. Deneme sonunda oksitetrasiklin uygulanan gruplarda total protein ve total immunoglobulin düzeyleri oksitetrasiklin uygulanmadan önceki değerlere göre istatistiksel olarak azaldı. Curcumin uygulanan grupların doku malondialdehit (MDA) düzeyleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak önemli düzeyde azaldı. Deneme sonunda oksitetrasiklin uygulanan gruplarda doku MDA düzeyleri oksitetrasiklin uygulanmadan önceki değerlere göre istatistiksel olarak arttı. Curcumin uygulanan grupların doku katalaz ve glutatyon S-transferaz aktiviteleri ile redükte glutatyon düzeyleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak önemli düzeyde arttı. Deneme sonunda oksitetrasiklin uygulanan gruplarda doku katalaz ve glutatyon S-transferaz aktiviteleri ile redükte glutatyon düzeyleri, oksitetrasiklin uygulanmadan önceki değerlere göre istatistiksel olarak arttı.

In the study, it was aimed to investigate the antioxidant effect of curcuminin against oxytetracycline in scaly carp. For this purpose, fish were placed in 4 different fiberglass tanks. Curcumin (10, 20 and 40 mg / kg feed) were orally administered to fish for 60 days. At the end of this period, oxytetracycline at dose of 75 mg/kg fish was applied by bathing for 48 hours. Immunological parameters (total protein and total immunoglobulin levels) and oxidant/antioksidan parameters (malondyaldehyde level, catalase and glutathione-S-transferase activity and reduced glutathione level) in blood and tissue samples taken from fish before and after administration of oxytetracycline were analysed. Live weight gain, relative growth and specific growth rate were used for determining growth rate of fish. There was no statistically significant difference the live weight gain, relative growth and specific growth rates of the control and curcumin treated groups. When compared to the control group, the total protein and total immunoglobulin levels of the curcumin treated groups were significantly increased. At the end of the experiment, the total protein and total immunoglobulin levels in the oxytetracycline treated groups were statistically decreased when compared to the values before oxytetracycline administration. When compared to the control group, the tissue MDA levels of the curcumin treated groups were significantly decreased. At the end of the experiment, the tissue MDA levels in the oxytetracycline treated groups were statistically increased when compared to the values before oxytetracycline administration. When compared to the control group, the tissue catalase and glutathione-S-transferase activities and reduced glutathione levels of the curcumin treated groups were significantly increased. At the end of the experiment, the tissue catalase and glutathione-S-transferase activities and reduced glutathione levels in the oxytetracycline treated groups were statistically decreased when compared to the values before oxytetracycline administration.
Investigation of antioxidant effect of curcumin against oxytetracycline in scaly carp (Cyprinus carpio)
Keywords: Su Ürünleri