YENİDOĞAN SEPSİSLİ BEBEKLERDE ERKEN TANIDA SERUM CRP, PROKALSİTONİN VE CD64 DÜZEYLERİNİN ÖNEMİ - UZUN, FATMA (Fırat Üniveristesi, 2015)
Sepsis yenidoğan bebekler için önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir, bu nedenle tanı ve tedavisi acildir. Kesin tanısı kan kültüründe bakteri üremesinin gösterilmesi ile konulur. Fakat sepsise özgü belirti ve bulguların olmaması, kan kültürlerinin sonuçlanmasının zaman alması, yanlış negatif sonuçlanabilmesi tanıyı güçleştirmektedir. Daha hızlı ve kesin tanı koyabilmek için çeşitli laboratuvar yöntemleri geliştirme çabaları devam etmektedir. Bu çalışmada serum C–reaktif protein (CRP), Prokalsitonin (PCT), ve flowsitometrik yöntemle nötrofiller üzerinde Cluster of differentiation 64 (CD64 (g, m), Cluster of differentiation 11B (CD11B (g, m)) düzeyleri ile tam kan sayımı parametreleri, Immatur/total (I/T) oranı, absolü nötrofil sayısı (ANS), absolü band sayısı (ABS), beyaz küre sayısı (WBC) ve platelet düzeylerinin yenidoğan sepsisindeki tanısal etkinliklerinin karşılaştırılması amaçlandı. Bu çalışma Fırat Üniveristesi Hastanesi Çocuk sağlığı ve Hastalıkları Anabilim dalı Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde Mayıs 2013 ile Ocak 2014 tarihleri arasında yürütüldü. Çalışma grubu kanıtlanmış sepsis (n=40), klinik sepsis (n=48) ve kontrol grubundan (n=40) oluşuyordu. Örnekler antibiyoterapi başlamadan önce alındı. Sepsis tanısı konulduğu andaki 0.saat ve antibiyoterapi başladıktan sonraki 24.saat değerleri karşılaştırıldı. Sepsis tanısı için en uygun kesim noktası değerleri CRP için 3, 19 mg/dL (duyarlılık %70, özgüllük %100), PK için 0.17 ng/ml (duyarlılık %88, özgüllük %87, 5), CD64g için 64,9 (%) (duyarlılık %60, özgüllük %90), CD64m için 71, 6 (%) (duyarlılık %75, özgüllük %57), CD11Bg için 99.3 (%) (duyarlılık %69, özgüllük %60), CD11Bm için 94.2 (%) (duyarlılık %44, özgüllük %77), CD64g–CB11Bg için 63, 7 (%) (duyarlılık %60, özgüllük %90), CD64m–CD11Bm için %72, 7 (duyarlılık %50, özgüllük %90) I/T için 0, 18 (duyarlılık %97, 5, özgüllük %90), ABS için 686 (duyarlılık %97, özgüllük %97) bulundu. Yenidoğan sepsisi tanısı için I/T, ABS, PCT'nın duyarlılıklarının, CRP, PCT, CD64g, CD64g–CD11Bg,CD64m–CD11Bm, I/T, ABS değişkenlerinin özgüllüklerinin yüksek olduğu belirlendi. CD64g, CD64g–CD11bg, CD64m–CD11Bm'nin yenidoğan sepsisi tanısındaki tahmin güçleri CRP, PK, I/T ve ABS 'den daha düşük olmakla birlikte tanıda orta güvenilirlikte yararlı olabilecekleri, CD11Bg ve CD11Bm'nin zayıf güvenilirlikte yararlı olarak kullanılabilecek bir parametre olduğu sonucuna varıldı. Anahtar kelimeler: Yenidoğan sepsisi, C–reaktif protein, Prokalsitonin, CD64, CD11B.

Sepsis is a reason of morbidity and mortality for newborn babies. Therefore diagnosis and treatment is urgent. Diagnosis of septicemia is classically made by the demonstration of bacteria in the blood, usually by blood culture. It is difficult to diagnose sepsis because sepsis often has no specific symptoms. The lack of specific symptoms and signs of sepsis, results of the blood cultures take a time and sometimes results can be false negative. Researchers are working towards developing fast and accurate laboratory diagnostic tests. In this study we targeted to compare the diagnostic efficacies between serum C–reactive protein (CRP), procalcitonin (PCT), flow cytometric measurement of neutrophil (Cluster of differentiation 64 (CD64 (g, m), Cluster of differentiation 11B (CD11B (g,m)) and the complete blood count (immature mature neutrophil ratio (I/T), absolute band count (ABC), white blood cell count and platelet count in neonatal sepsis. This study was made between 2013 May and 2014 January in Department of Pediatrics, University of Fırat University Neonatal Intensive Care Unit. The patient group was composed of septic newborns (n=40), clinical septic newborns (n=48) and the control group (n=40). Samples were taken at the time of diagnosis of sepsis before antibiotic treatment. The parameters were compared before starting antibiotic treatment and 24 hours after starting antibiotic treatment The following optimal cutoffs for the diagnosis of sepsis were found: CRP: 3, 19 mg/dL (sen.: 70%, spec.: 90%), 0.17 ng/ml (sen.: 88%, spec.: 87, 5%), CD64g :64, 9 (sen.: 60%, spec.: 90%), CD64m:71, 6 (%) (sen.: 75%, spec.: 57%), CD11Bg: 99.3 (sen.: 69%, spec.: 60%), CD11Bm: 94.2 (sen.: 44%, spec.: 77%), CD64g–CB11Bg :63, 7 (sen.: 60%, spec.: 90%), CD64m–CD11Bm :72, 7 (sen.: 50%, spec.: 90%), I/T: 0, 18 (sen.: 97, 5%, spec.: 90%), ABC: 686 (sen.: 97%, spec.: 97%). The sensitivity of I/T, ABC, procalcitonin and the specificity of CRP, PCT, CD64g, CD64g–CD11Bg, CD64m–CD11Bm, I/T, ABC was significantly higher in early diagnosis of neonatal sepsis. CD64 g, CD64g–CD11bg, CD64m–CD11Bm could be a medium reliable tool for early prediction of early–onset sepsis (less than CRP, procalcitonin, I/T and ABC). We found CD11Bg and CD11Bm had lower reliability. Keywords: Neonatal sepsis, C–reactive protein, Procalcitonin, CD64, CD11B..
The importance of levels of serum CRP PCT and CD64 in early diagnosis of neonatal sepsis
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları