ÖĞRETİM ETKİNLİKLERİ MODELİ’NE DAYALI ÇEVRİMİÇİ ÖĞRENME ORTAMININ ÖĞRENCİLERİN ÇEVRİMİÇİ ÖĞRENME ORTAMINA YÖNELİK TUTUMLARINA ETKİSİ - Kaya, Vildan Donmuş; Akpunar, Bürhan (My University, 2019)
Bu araştırmanın genel amacı; Gagné’nin Öğretim Etkinlikleri Modeli’ne dayalı çevrimiçi öğrenmeortamının öğrencilerin çevrimiçi öğrenme ortamına yönelik tutumlarına etkisini incelemektir. Araştırmanınmodeli, öntest-sontest kontrol gruplu deneysel desen olarak ele alınmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu,2016-2017 öğretim yılı güz dönemi Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü MatematikÖğretmenliği Programında 2. sınıfta öğrenim gören ve “Öğretim İlke ve Yöntemleri Dersi”ne devamzorunluluğu olan 61 öğrenci oluşturmaktadır. Bu öğrenciler Gagné’nin Öğretim Etkinlikleri Modeli’ne dayalıçevrimiçi öğrenme ortamında ders gören deney grubu ve mevcut öğretimine çevrimiçi öğrenme ortamındadevam eden kontrol gruplarına yansız olarak kura ile atanmışlardır. Deney grubunda 30, kontrol grubunda 31öğrenci yer almaktadır. Deneysel desene ilişkin öğrencilerin çevrimiçi öğrenmeye yönelik tutumlarınınbelirlenmesi amacıyla Erdoğan, Bayram ve Deniz (2007) tarafından geliştirilen “Web Tabanlı Öğretim TutumÖlçeği” deney ve kontrol grubu öğrencilerine öntest ve sontest olarak uygulanmıştır. Araştırma verilerininanalizinde Wilcoxon işaretli sıralar testi, bağımsız gruplar t-testi, bağımlı gruplar t-testi analizi kullanılmıştır.Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; Gagné’nin Öğretim Etkinlikleri Modeli’ne Dayalı ÇevrimiçiÖğrenme Ortamının, öğrencilerin derse yönelik tutumları üzerinde deney grubu lehine istatistiksel fark olduğu,öğrencilerin çevrimiçi öğrenme ortamına yönelik tutumlarında ise istatistiksel olarak anlamlı olmasa da deneygrubunun aritmetik ortalamasının kontrol grubundan yüksek olduğu görülmüştür.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Bilgisayar Bilimleri; Bilgi Sistemleri