LOAD-SETTLEMENT BEHAVIOR OF VERTICALLY LOADED PILE GROUPS IN SAND - HWAYYIZ, CHRAKHAN AMJED (Fırat Üniveristesi, 2020)
Metropol alanların hızla büyümesi ve tempolu küresel ekonomiden kaynaklanan hızlı sanayileşme ile yüzeydeki zeminlerin zayıf olduğu ve sığ temellerin ideal tasarım seçeneği olmadığı yerlerde daha ağır ve daha yüksek binalar inşa etme ihtiyacı doğmuştur. Derin temellerin inşa edilmelerinin nedeni, taşıma gücü yüksek tabakaya yüklerin çoğunu aktarmak, böylece temele düşey veya yanal yük türlerine karşı mukavemet kazandırmak ve ayrıca oturmayı sınırlandırmaktır. Kazıklı temeller, inşaat mühendisliği yapılarında yaygın olarak kullanılan derin temel çeşitlerinden biridir. Kazıklı temellerin tasarımı, kazık grubunun nihai taşıma kapasitesine bağlıdır. Kazık gruplarının taşıma kapasitesini etkileyen birçok faktör vardır. Bu faktörler araştırılarak grup kazıklarının taşıma kapasitesi artırılacak ve daha ekonomik kazıklı temeller inşa edilmesi mümkün olacaktır. Bu çalışmanın amacı, değişen kazıklar arası mesafe-çap oranının, kazık sayısının ve kumlu zeminin relatif sıkılığının taşıma gücü üzerindeki etkisini laboratuvarda deneysel olarak göstermek ve deneysel sonuçların teorik ve sonlu elemanlar analizi ile doğrulanmasını sağlamaktır. Sonlu eleman analizi için Plaxis 3D (V20.1) kullanılmıştır. Üç farklı relatif sıkılıkta hazırlanmış (Dr =% 10, Dr =% 40 ve Dr =% 65) kum zemin üzerinde laboratuvarda toplam 36 deney yapılmıştır. Model kazıklar 10 mm çapındadır ve zemin içerisindeki boyları 330 mm'dir. Kazıklar arasındaki merkezden merkeze mesafe 1.5D, 3D, 4.5D ve 6D (D, kazığın çapıdır) olacak şekilde üç farklı kazık grubu konfigürasyonu (3x3, 4x4 ve 5x5), düşey olarak yüklenerek deneyler yapılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda, artan kazık sayısı ve relatif sıkılık ile kazık gruplarının taşıma kapasitesinin arttığı ve oturmanın azaldığı belirlenmiştir. Kazıklar arasındaki mesafenin artmasıyla taşıma kapasitesinin azaldığı belirlenmiştir.

With the fast growth of metropolitan areas and quick industrialization stemming from fast-paced global economics, there has been a need to build heavier and higher buildings on marginal locations, where surface soils are weak and shallow foundations are typically not the ideal design option. The aim of the deep foundation is to transfer a very large load to the layer that can withstand the load, thereby, giving the foundation the tenacity to withstand all load types, such as vertical or lateral, and also minimize the settlement to the required degree. Pile group foundation is one of the deep foundations used widely in civil engineering structures. The pile group foundation is designed based on the ultimate bearing capacity. There are lots of factors that affect the bearing capacity of the pile groups. By controlling these factors, the bearing capacity of group piles will be improved and the cost of the project will be economical. The aim of this study is to show the effect of changing the spacing-diameter ratio, number of pile, and soil relative density of pile group foundation by experimental tests in the laboratory, and validation all of the results by theoretical and finite element analysis methods. Using Plaxis 3D (V20.1) for the analysis of finite element analysis. A total of 36 experiments were performed in the laboratory by using model steel piles embedded in a sand soil in a three different relative density (Dr=10%, Dr=40%, and Dr=65%). The piles of the model have a diameter 10 mm and embedded 330 mm. Three distinct pile-group configurations (3x3, 4x4, and 5x5) of center-center spacing between the 1.5D, 3D, 4.5D, and 6D piles (D is the diameter of the pile) were tested under vertically loaded pile groups. The result of this study shows that the bearing capacity of pile groups will increase and settlement decrease with increasing number of pile and relative density of soil. For the spacing to diameter ratio effect, the bearing capacity will decrease with increasing the spacing between piles under vertically loaded group pile.
Kum zeminde düşey olarak yüklenmiş kazık gruplarının yük-oturma davranışı
Keywords: İnşaat Mühendisliği