Tarihi Harput Kenti Hakkında Turist Algısı - Tunç, Mehmet Salih (Fırat University, 2021)
ÖZ Bu araştırma da Anadolu’nun en eski şehirlerinden biri olan Harput’un önemli turist çekim ögeleri arasında yer alan Harput Kalesi, Ulu Cami, Buzluk Mağarası ve yiyecek, içecek hizmet sektörüne ilişkin ziyaretçiler tarafından TripAdvisor.com web sayfası üzerinden yapılan yorum ve puanlamalar değerlendirilmiştir. Ayrıca çalışmada ziyaretçiler ile yüz yüze yapılan mülakatlardan elde edilen bulgular işlenmiştir. Turizm ve seyahat sektöründe dünyanın en geniş ağına sahip olan ve bugüne kadar 7,9 milyon işletme ile ilgili 884 milyondan fazla yorum yapılan, 49 gelişmiş ülke ve 28 dilde seyahat edenlere rehberlik hizmeti veren TripAdvisor.com seyahat sitesinde turizm ve seyahat hizmeti sunan, hizmetlere ilişkin yorum ve puanlama yapılabilen geniş hizmet ağına sahip pek çok platform bulunmaktadır. Bu bağlamda Harput’un önemli turistik ögelerine ilişkin yapılan değerlendirmelerin büyük bir kısmı bu sitedeki bilgilerden hareketle ortaya çıkartılmıştır. TripAdvisor.com seyahat sitesinde değerlendirme ölçeği olarak mükemmel, çok iyi, ortalama, kötü ve berbat seçenekleri üzerinden değerlendirme ve yorum yapılmıştır.

In this research, comments and points that have been made by the visitors on the website TripAdvisor.com on the most important tourist attractions of the most ancient city Harput such as the Harput Castle, the Ulu Mosque, the Buzluk Cave, food and beverage service sectors were evaluated. Also, in this survey, some findings that have been achieved from the interviews that have been made with the visitors in person.In the TripAdvisor site, which has the widest web in the sector of tourism and travellling in the world and until today about 7,9 million business with more than 884 million comments, 49 developed countries and giving service to the visitors in 28 different languages, there is a wide range of platforms that have wide service giving an opportunity to give comments and points about the tourism and travelling services. In this context, most of the evaluations has been discovered depending on the information about the most important tourist objects of Harput. The evaluation scale of TripAdvisor.com travelling site is perfect, very good, average, bad, and terrible options. Comments and evaluations are made according to this scale.
Tourist Perception About The Historical City Of Harput