UZAY VEKTÖR DARBE GENİŞLİK MODÜLASYON DENETİMLİ AKTİF FİLTRE DEVRELERİNİN MODELLENMESİ VE BENZETİMİ - SİĞERGÖK, BÜLENT (Fırat Üniveristesi, 2009)
Günümüzde güç elektroniği elemanları geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bu elamanlar doğrusal olmayan yüklerle birlikte kullanıldığında, Alternatif Akım (AA) kaynağından harmonik içerikli akımların çekilmesine ve bunun sonucu olarak ek reaktif gücün çekilmesine sebep olmaktadırlar. Üç-fazlı sistemlerde bu yükler gerilim dengesizliğine, aşırı akımların çekilmesine, dolayısıyla sistemin veriminin ve güç kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Bu yükler tek fazlı sistemdeki yüklerde ise güç kalitesi problemine sebep olmaktadırlar.Geleneksel yöntemlerde bobin ve kondansatörden oluşan pasif filtreler harmoniklerin bastırılması için kullanılmaktadır. Bu geleneksel çözümler, oluşan problemleri tümüyle çözmede yetersiz kalmaktadırlar. Bu problemlerin çözümü için son yıllarda aktif güç filtreleri geliştirilmiş ve kullanılmaya başlanmıştır. Aktif güç filtreleri; paralel aktif güç filtresi ve seri aktif güç filtresi olmak üzere iki devre yapısından oluşmaktadır. Paralel aktif güç filtresi; harmonik akımları bastırmak, reaktif güç kompanzasyonu sağlamak ve dengesiz akımları dengelemek için kullanılır. Bu çalışmada paralel aktif güç filtresinin kontrolü için uzay vektör darbe genişlik modülasyonu tekniği kullanılmıştır. Bu şekildeki bir paralel aktif güç filtresi sisteminin Matlab/Simulink ortamında benzetimleri yapılmış, elde edilen sonuçlar verilmiştir.

Todays, power electronic devices are widely used in most applications. Using these devices together with nonlinear loads, currents with harmonic contents are drawn from AC mains which yield reactive power. These loads cause voltage imbalance and over currents hence the system efficiency and power factor decrease in there-phase system and cause the decrease in power quality in mono-phase system.The passive filters with inductors and capacitors are used for elimination of the harmonics in traditional methods. However, traditional methods are insufficient for solving all problems. The active filters are developed and used instead of passive filters. The active filters are constructed as parallel active power filters and series active power filters. Parallel active power filters are used for suppress of harmonic currents, compensation of reactive power and stabilization of current imbalance. In this study, space vector pulse width modulation technique is used for the control of parallel active power filter. The parallel active power filter system is simulated in Matlab/Simulink environment and the results are presented.
Modelling and simulation of active filter circuits using space vector pulse width modulation
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Teknik Eğitim