Cedrus libani (Toros sediri) A. Rich. uçucu yağının antimikrobiyal etkisindeki mevsimsel değişim - Bağcı, Eyüb; Dıgrak, Metin; Çelık, Sait (My University, 2000)
Bu çalışmada Toros sediri (Cedrus libani) ağaçlarına ait uçucu yağların bazı bakteri ve maya türleri üzerinde antimikrobiyal etkileri l yıl boyunca ay ve mevsimlere bağlı olarak denenmiştir. Uçucu yağlar bu ağacın yapraklı dal uçlarından hidrodistilasyonla Clevenger Apareyi kullanılarak ekstrakte edilmiştir. Bu uçucu yağların 9.0 |0.g / disk konsantrasyonları hazırlanmış ve değişik antimikrobiyal aktiviteleri Escherichia coli, Bacillus ınegateriuın, B. cereus, Pseudomonas aeroginosa, Pseudomonas fleurescent, Listeria monocytogenes, Klebsiella pneumoniae, Enterobacter aerogenes, Micrococcııs luteus, Streptococcus sp., Saccharoınyces cerevisiae ' ye karşı Disk - Diffuzyon Metodu kullanılarak denenmiştir.Toros sediri uçucu yağı test edilen mikroorganizmalara karşı değişik oranlarda antimikrobiyal etki göstermiştir. Araştırmada kullanılan uçucu yağ E. coli ve L. monocytogenes' in gelişmesini engellememiştir. Bu uçucu yağ özellikle kış aylarında mikroorganizmalara karşı daha etkili sonbahar ve ilkbahar aylarında ise genel olarak daha az etkili bulunmuştur. Ayrıca Saccharomyces cerevisiae mayasının gelişmesini tüm ay ve mevsimler bakımından genelde etkilememiştir.
Keywords: Tıbbi bitkiler; bitki özütü; antimikrobiyal özellikler; uçucu yağlar; mayalar; Cedrus libani; bakteriler; mevsimsel değişimler; bitki ürünleri; uçucu yağ bitkileri