Sinirsel Bulanık Ağlarla Asenkron Motorların Algılayıcısız Denetimi - Bal, Cafer; Gokbulut, Muammer; Ata, Fikret; D., Ph. (My University, 2020)
Bu çalışmada, akım gözlemleyici olarak kullanılan sinirsel bulanık ağlarla asenkron motorun (ASM) algılayıcısız hızdenetimi gerçekleştirilmiştir. Önerilen sinirsel bulanık akım gözlemleyici, akı ve hız tahmini yapmak yerine doğrudandenetleyici olarak kullanılmıştır. Sinirsel bulanık akım gözlemleyici, deneysel verilerle gerçek zamanlı eğitilmiş ve eğitilmişağ yapısı kullanılarak farklı çalışma koşullarında denetim sisteminin başarımı test edilmiştir. Sinirsel bulanık ağın eğitimi vedenetim algoritması MATLAB/Simulink ortamında programlanmış ve DSPACE-DS1104 sayısal işaret işlemcisi (Sİİ) ilegerçekleştirilmiştir. Deneysel sonuçlar, değişkenlere gerçek zamanlı erişimi sağlayabilen Control Desk Developer yazılımıkullanılarak oluşturulan bir arayüzden elde edilmiştir. Farklı hız ve yük koşullarında elde edilen benzetim ve deneyselsonuçlarla, önerilen algılayıcısız denetim yönteminin başarımı gösterilmiştir.
Keywords: Mühendislik; Elektrik ve Elektronik