IŞARET DİLİ HARFLERİNİN GÖRÜNTÜ İŞLEME YÖNTEMLERİ İLE TANINMASI İÇİN BİR UYGULAMA - YAKUT, HASAN (Fırat Üniveristesi, 2013)
Bugün toplumsal hayatın bir parçası haline gelen bilgisayarların, imgelerin tanınmasında etkin bir şekilde kullanılmasının hayatı ne denli kolaylaştırdığı aşikârdır.Özellikle plaka tanıma, göz tanıma, parmak izi tanıma gibi alanlarda yapılan çalışmalar hem zaman hem de mali olarak çok büyük yararlar sağlamaktadır. İşaret dilinin de bilgisayarlar tarafından tanınması günlük hayatta çok büyük yarar sağlayacaktır.Sunulan bu çalışma el işaretlerinin görüntü işleme teknikleri kullanılarak anlaşılmasını amaçlamıştır. Çalışmada el işaretinin belirlemek için iki yöntem önerilmiştir. Bunlardan birincisi ağırlıklandırılmış matris temelli diğeri ise açısal olarak şeklin kenarlarının taranmasında dayanmaktadır. Sonuç olarak her iki yönteminde tanımada başarılı olduğu gösterilmiş, yöntemlerin avantaj ve dezavantajları ortaya konmuştur.

Today, computers has become as a part of the life, and it is clear that the use of the computers in image recognition is facilitate the life. The studies such as license plate recognition, eye recognition, fingerprint recognition offer great benefits in time and financial. The recognition of sign language by means of computers can be of great assistance in daily life.This presented study focuses on understanding of the hand sign using image processing techniques. In this study, two methods have been proposed to determine the hand signs. The first one is based on the weighted matrix, and the other is based on angular scanning the edges of the shape.
An application on recognition of sign language letters by using image processing methods
Keywords: Bilim ve Teknoloji; Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol