Pirinç(MS58) ve Çelik(ST37) Malzemelerinden Yapılmış Kirişlerin Deneysel, Teorik ve Sonlu Elemanlar Yöntemi Kullanılarak Çökme Analizinin Yapılması - Eren, İbrahim; Erbayrak, Engin (Fırat University, 2016)
Bu çalışmada piyasada yaygın olarak kullanılan pirinç(MS58) ve çelik(ST37) malzemelerinin farklı mesnetleme durumlarında meydana gelen çökme değerleri deneysel, teorik ve sonlu elemanlar analizi kullanılarak hesaplanmıştır. Çökme değerleri kullanılarak malzemelerin rijitlik değerleri bulunmuştur. Deney sonucunda elde edilen çökme değerleri aynı koşullar altında sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak elde edilen çökme değerleri ile karşılaştırılmıştır. Çökme değerlerinin birbiri ile uyumlu olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca, sonlu elemanlar yöntemi ile çökme analizi sırasında kiriş üzerinde meydana gelen von mises gerilme dağılımı gözlemlenmiştir. Çökme analizi sırasında farklı mesnetler kullanılmıştır. Sonuç olarak, piyasa da yaygın kullanılan pirinç ve çelik malzemelerinin farklı mesnetler altında çökme değerleri belirlenerek, literatüre katkı sağlaması hedeflenmiştir.

In this study, deflection values of brass(MS58) and steel(ST37) materials that are in common use, are calculated by using experimental, theoretical and finite element analysis method. Rigidity values of materials are calculated using the deformation datas. Deflection values which were obtained from the experiment, were compared the values that were obtained using finite element method under the same conditions. It is observed that, deflection values indicated the similar tendency. In addition, the von mises stress distribution on the beam was occurred during finite element analyses. In this study, different support types were used. Consequently, the deflection values of brass and steel material that are common use commercially were obtained under the different support types, aimed to contribute to the literature.
Deflection Analyses of Beams Made of Brass (MS58) and Steel (ST37) Materials by using Experimental, Theoretical and Finite Element Analysis Method