METİN OKUMANIN YABANCI DİL ÖĞRENİMİNE ETKİSİ - TEKİN, İBRAHİM (Fırat Üniveristesi, 2023)
Yabancı dilde metin okumanın, dil öğrenimine etkisinin incelenmesi amacıyla yapılan bu araştırmada nicel araştırma modeli kullanılmıştır. Bu modele uygun olarak hâlen aynı sınıfta yabancı dil öğretimi almakta olan yetişkin Türkofon Almanca öğreniciler arasından Gönüllü Olur Formu alınmış deney ve kontrol grupları oluşturulmuştur. Kontrol grubu, normal eğitim müfredatında eğitim almaya devam ederken, deney grubuna normal eğitim müfredatının yanında dört aylık bir yabancı dilde (Almancada) metin okuma çalışması uygulanmıştır. Araştırmanın evreni, D1'i Türkçe olup Almancayı D2 olarak öğrenmek isteyen bütün Türkofon yetişkinleri kapsamaktadır. Ancak böylesine geniş bir evreni ölçmeye olanaklar elverişli olmadığından, araştırmanın kapsamı Elazığ ilinde bulunan Özel Bilgi Başarı Cevap Kursu'ndaki öğreniciler ile sınırlı tutulmuştur. Araştırmada okuma etkinliğinin, öğrenicilerin okuduğunu anlama, dinleme, yazma ve konuşma becerilerini geliştirdiği sonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanı sıra bu etkinliğin, öğrenicilerin en çok okuduğunu anlama becerilerini geliştirdiği, diğer becerilerin de gelişmesine katkıda bulunduğu tespit edilmiştir.

In this study, a quantitative research model was used to examine the effect of reading texts in a foreign language on language learning. According to this model, Test and Control Groups were formed among the adult Turkish-speaking German learners, who were still receiving foreign language lessons in the same classroom. While the control group continued to receive regular instruction, the experimental group received four-month reading instruction in a foreign language (German) in addition to regular instruction. This study includes all Turkophone adults whose L1 is Turkish and who want to learn German as L2. However, since it was not possible to measure such a general population, the scope of the study was limited to the learners of the private language school Bilgi Başarı Cevap in Elazig Province. As a result of the study, it was concluded that the reading activity improved the learners' reading, listening, writing and speaking skills. In addition, it was found that this activity contributed to learners' reading comprehension and improved other language skills.
The effect of reading text on learning foreign languages
Keywords: Alman Dili ve Edebiyatı; Eğitim ve Öğretim