ADRİYAMİSİN-SİKLOFOSFAMİD KEMOTERAPİSİ BAŞLANAN YENİ TANI MEME KANSERLİ HASTALARDA OKSİDATİF STRES VE ANTİOKSİDAN PARAMETRELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ - ALKAN, NİHAT (Fırat Üniveristesi, 2012)
Meme kanseri, memenin lobül veya kanallarını döşeyen epitel hücrelerinin malign bir proliferasyonudur. Tüm kanser olguları arasında meme kanseri yüzbinde 17.9 insidans oranı ile 4. sıradadır. Kadınlarda ise yüzbinde 37.3 ile en sık görülen kanserdir. Kansere bağlı mortalitede 5. sırada iken kadınlarda kansere bağlı mortalitede ilk sırada yeralır. Meme kanserinin tedavisinde cerrahi yöntemler, kemoterapi, hormonoterapi ve hedefe yönelik biyolojik tedaviler kullanılır.Kanserlerin muhtemel nedenleri arasında hastalığın hem başlangıcında hem de gelişiminde suçlanan majör risk faktörleri DNA ve diğer hücresel moleküllerin serbest oksijen radikalleri (SOR) tarafından hasarlanmasıdır. Endojen ve ekzojen antioksidanlar kansere neden olan SOR'ni nötralize ederek veya etkisini engelleyerek kanser gelişimini önleyebilmektedir. Bu çalışmada yeni tanı meme kanserli hastalarda adriyamisin-siklofosfamid kemoterapisinin oksidatif stres (malondialdehid (MDA), total oksidatif stres (TOS)) ve antioksidan parametreler (total antioksidan kapasite (TAK)) üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı.Bu amaçla, Fırat Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniği'nde takip edilen AC kemoterapisi başlanan yeni tanı almış 25 meme kanserli olgu çalışmaya alındı. Çalışmaya alınan olgulardan belirlenmiş üç farklı zamanda alınan kanlarda hastalığın tanı, takip ve tedavisinde gerekli olabilecek hematolojik ve biyokimyasal parametreler yanında MDA, TOS ve TAK çalışıldı.Çalışmamızda 3 .dönem TOS düzeyi, 1. ve 2. dönem düzeylere göre anlamlı olarak yüksek (p<0.05) tespit edildi. MDA ve TAK düzeyleri, dönemler arasında anlamlı bir değişiklik göstermedi. TAK düzeyleri, aynı parametrenin 1. ve 2. dönem düzeylerine göre azalmakla birlikte istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı.Bu çalışmada kemoterapi sonrası SOR'nin arttığı ve antioksidan parametrelerin ise azaldığı saptanmıştır.Anahtar kelimeler: Meme kanseri, adriyamisin-siklofosfamid kemoterapisi, total oksidatif stress, antioksidan kapasite, malondialdehid.

Breast cancer is malign proliferation of lobular or tubular epithelium of the mammarian tissue. Among all cancers breast cancer is number four with the insidance of 0.0179% and among women number one with the insidance of 0.0373%. It is also fifth common cause of all cancer mortalities and first amoung women breast cancer treatment opportunities are surgical interventions, chemotherapy, hormonotherapy and targeted biologic treatment strategies.The initiating factor of cancer is the damage of DNA and other cellular molecules by free oxygene radicals. Exogenous or endogenous antioxidants can prevent the carsinogenesis via neutralising the free oxygene radicals. In this study we aimed to determine the oxidative stres (MDA, TOS) and antioxidant parameters (TAK) in patients with breast cancer that receives adriamycin-cyclophosphamide chemotherapy regimen due to this chemotherapy.This study compasses the 25 adult patients in the Medikal Oncology Clinic of Firat University Hospital with novelly diagnosed breast cancer that receives AC chemotherapy regimen. We take blood specimens at three determined time and investigated MDA, TOS, TAK besides other necessary parameters.TOS levels were significantly higher in the third period than first and second periods (p<0.05) . MDA and TAK levels were not significantly different between periods. Although TAK levels decreased in the third period than first and second periods, it was not statistically significant.In this study we determined that after the chemotherapy, SOR increase and antioxidant parameters decrease.Keywords: Breast cancer, AC chemotherapy, total oxidative stres, antioxidant capacity, malondialdehyde.
Evaluation of oxidative stress and antioxidant parameters in patients with adriablastin-cyclophosphamide chemotherapy began for newly diagnosed breast cancer
Keywords: Onkoloji