BİYOKÜTLE KATKILI ATIKTAN TÜRETİLMİŞ YAKITLARIN YANMA DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ - AYAS, GİZEM (Fırat Üniveristesi, 2018)
Ev, hastane ve ofis vb. yerlerdeki insanların günlük yaşamlarını sürdürebilmek için gösterdikleri faaliyetlerin sonucunda meydana gelen, mobilya, boya, pil, gıda atığı, poşet, şişe, kumaş, elyaf gibi atıklardan oluşan heterojen bir yapıya sahip olan atıklara belediye katı atığı denir. Belediye katı atıklarının içerisindeki geri dönüşümü ve yeniden kullanımı mümkün olmayan, poşet, kumaş, elyaf, gibi atıkların belirli işlemlerden geçirilerek yeniden yakıt haline gelmesiyle oluşan yüksek ısıl değere sahip ikincil yakıtlara ise Atıktan Türetilmiş Yakıt (ATY) denir. Bu tez çalışmasında, farklı tarihlerde temin edilen ATY1 (Aralık ayında alınan) ve ATY2 (Haziran ayında alınan), büyükbaş hayvan gübresi, güvercin gübresi ve arıtma çamuru örnekleri kullanılmıştır ve bu örnekler için elementel, kısa, ısıl değer, X-Işını flüoresan (XRF), termal gravimetrik analiz (TGA) ve diferansiyel taramalı kalorimetre (DSC) analizleri yapılmıştır. Uygulanan analizlerde ATY numunelerinden yakıt kalitesi yüksek olan belirlenip onunla kütlece %10, %30 ve %70 oranlarında gübre çeşitleri karıştırılarak yanma karakterizasyonları incelenmiştir. Analizlerde, ATY numuneleri için yakıt kalitesi kıyaslandığında, ATY1 numunesinin daha verimli bir yakıt olduğu gözlemlenmiştir. Bu nedenle, karışımlar ATY1 numunesi ile yapılmıştır. Büyükbaş hayvan gübresi ile yapılan karışımlardan %10 büyükbaş hayvan gübresi katkılı ATY'nin, ATY1 numunesinden bile daha iyi yandığı gözlemlenmiştir. Bu değerin üstündeki karışımlarda ise yanmayı olumsuz yönde etkilediği görülmüştür. Güvercin gübresi-ATY1 karışımında elde edilen verilerden, ATY1'e katılan güvercin gübresinin belirli bir ara değere kadar yanmayı ATY1 numunesinin yanma karekteristiğine yaklaştırdığı, o değerin üstünde ve altında olumsuz etki gösterdiği sonucuna varılmıştır. Arıtma çamuru ile yapılan karışımlarda da güvercin gübresi ile aynı sonuç gözlemlenmiş olup, elde edilen verilerden yanmayı belirli bir ara değere kadar ise ATY1 numunesinin yanma karakteristiğine yaklaştırdığı, o değerin üstünde ve altında olumsuz etki gösterdiği görülmüştür. Sonuç olarak, yakıt karışımlarının yanmayı belirli olumlu belirli oranlarda olumsuz yönde etkilediği ve aylara göre ATY içeriğinin değişmesi sebebiyle yakıt değerleri ve karakterizasyonunun değişimi gözlemlenmiştir.

Industrial and domestic wastes that have a heterogeneous structure consisting of furniture, paint, batteries, food waste, sachets, bottles, fabrics, fibers and other wastes in home and office etc. places where are the result of the activities that people show to sustain their daily lives are called municipal solid waste. RDF can be defined as a wastes in MSW such as platics, fibers, fabric etc. They can not recycle and they can burn in a useful system after render process. In this thesis study, samples of RDF1 (taken in December) and RDF2 (taken in June) samples obtained from different periods, bovine fertilizer, pigeon fertilizer and swage sludge were used and ultimate, proximate, thermal value, X-ray Fluorescence (XRF) , thermogravimetric analysis (TGA) and differential scanning calorimetry (DSC) analysis were carried out.In the analysis conducted, RDF with high fuel quality was determined from the RDF samples. Combustion characteristics were investigated by mixing 10%, 30%, 70% of fertilizer types with this RDF sample. It has been observed that RDF1 sample is a more efficient fuel when the fuel quality for RDF samples is compared in the analyzes. For this reason mixtures were made with RDF1 sample. It was observed that the RDF supplemented with 10% bovine fertilizer was even better than the RDF1 sample. It was seen that the mixture above this value affected the combustion in the negative direction. Pigeon fertilizer can help combustion of RDF1 for lower values. After these values its effect ın combustion process become negative. Effect of pigeon fertilizer on combustion of sewage sludge show the similar with RDF. As a result, changes in fuel values and characterization have been observed due to the fact that the fuel mixtures affect the combustion in certain positive and negative proportions and the ATY content changes according to the month.
Analysis of combustion behaviours of biomass additive RDFs
Keywords: Makine Mühendisliği