Cahit Uçuk’un Masallarında Dil Ve Çocuk Eğitimi Üzerine Bir Değerlendirme - Avcı, Yıldız Yenen (Bayburt University, 2013)
Masallar ilgi çekici kahramanlarından ve içeriğindeki olağanüstülüklerden dolayı çocuk edebiyatının önemli kaynaklarındandır. Bu makalede, çocuk edebiyatının önde gelen isimlerinden olan Cahit Uçuk’un; masal türünde yazmış olduğu on bir eseri eğitsel iletiler, dil ve anlatım özellikleri yönünden incelenmiş ve ulaşılan sonuçlarda çocuğa uygunluk ilkesi gözetilmeye çalışılmıştır. Tarama tekniği kullanılarak incelemeye esas alınan masallarda yazar, pek çok konuyu ele almakla birlikte genel olarak “Doğa sevgisi ve çevre bilinci”, “Aile sevgisi”, “Hayvan sevgisi”, “Ulusal kültür bilinci” gibi temalar üzerine yoğunlaşmaktadır. Dil ve anlatım konusunda ise yazarın öz Türkçe kullanmaya özen göstermekle birlikte güncel dilden uzaklaşmadığı, söz varlığına gerektiğince yer verdiği ve cümle uzunluğuna dikkat ettiği görülür. Sonuç olarak masalların; zengin eğitsel iletilere, ana dil sevgisini ve bilincini kazandıracak değerlere sahip olduğunu söylemek mümkündür.

The tales are one of the major sources of children’s literature due to the interest heroes and extraordinary in the content. In this study, one of the leading names in Children’s literature Cahit Uçuk’s eleven works which tale of the type on piece educational messages, language features and expression were examined in the conclusions reached and child compliance in regard to the principles of was looked after. Although the author deal with many issues, generally focuses on themes such as: “love of nature and environmental consciousness”, “love of family”, “love of animal”, “national cultural consciousness” in the tales which based on examination using scan technique In the case of language and expression it is seen that the author take care to use pure Turkish although don’t move away from current language, mention vocabulary as required and take notice of length of sentence. As a result it is possible to say that tales have rich educational messages, native language love and to raise awareness of values
AN EVALUATION ABOUT LANGUAGE AND CHILDEREN’S EDUCATION IN CAHİT UÇUK’S TALES