MOBİL GÜÇ SANTRALLERİNDE BİYOYAKIT KULLANILMASININ PERFORMANS, EMİSYON VE MALİYET BAKIMINDAN İNCELENMESİ - UYAR, MUHAMMED MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2015)
Bu çalışmada, baz katalizörlü transesterifikasyon reaksiyonu uygulanarak farklı özelliklere sahip yağlardan, biyodizel üretilmiştir. Yağlardan elde edilen bu yakıtların TS-EN 14214 otomotiv yakıtları standartlarına uygunluğu araştırılmıştır. Üretilen biyodizeller, dizel yakıt ile karıştırılarak (% 5, % 10 ve % 20) direk püskürtmeli üç silindirli bir dizel motorunda yakıt olarak kullanılıp, motor performans karakteristikleri ile egzoz emisyonu değişimleri dizel yakıtı ile karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Ayrıca dizel jeneratörde biyodizel yakıtının uzun süreli kullanılmasındaki elektrik üretim maliyetleri hesaplanmıştır. Deneysel sonuçlara göre; biyodizel ve karışımlarının dizel yakıtı ile genel olarak benzer özellikler gösterdiği görülmüştür. Yakıt numunelerinde biyodizel oranının artmasıyla beraber özgül yakıt tüketiminde ve egzoz çıkış sıcaklığında artış görülmüştür. Biyodizel kullanımında dizel yakıta kıyasla; CO, HC, duman emisyonlarında düşüş, NOx, CO2, O2 değerlerinde artış gözlemlenmiştir. Yapılan kısa ve uzun süreli motor testleri sonuçlarına dayanarak biyodizel ve karışım yakıtlarının direk püskürtmeli dizel motorlarda motor yapısında hiçbir değişiklik yapılmadan kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Ayrıca hava kirliliğinin azaltılması açısından dizel motorlar için uygun bir alternatif yakıt olacağı da görülmüştür.

In this study, biodiesel is produced from oils that have different characteristics applying the transesterification of acid and base catalyzed. It is seen that to be appropriate for the TS-EN 14214 standards these values obtained from fuels. Produced biodiesel have mixed with fuel (5%, 10% and 20%) and tasted in three-cylinder direct injection diesel engine. The engine performance characteristics and exhaust emission changes were examined in comparison with diesel fuel. In addition, electricity production costs in the long-term use of biodiesel in diesel generators is calculated. Experimental results are indicated that biodiesel and mixed fuels show similar characteristics. With increasing biodiesel percentage in the fuel specific, the fuel consumption and exhaust temperature has increased. Compared to diesel fuel in the use of biodiesel, while CO, HC and smoke emissions decrease, NOx, CO2 and O2 have increased. Based on short and long term diesel engine tests the results showed that biodiesel and mixed fuels can be used with direct injection diesel engine without make any changes in the engine structure. Besides it is seen that these fuels can be used alternative fuel with diesel engines with the aim of reduce the pollution.
Investigation of using biofuels in mobile power plants in terms of performance, emission and cost
Keywords: Enerji