OKUL YÖNETİCİLERİNİN ALGILARINA GÖRE KÜLTÜREL SERMAYE HOŞGÖRÜ VE TOLERANS ARASINDAKİ İLİŞKİ - Çankaya, İbrahim Halil; Tan, Çetin (My University, 2019)
Bu araştırmanın amacı, ilk ve ortaokul yöneticilerinin algılarına göre kültürel sermayeile hoşgörü ve tolerans gibi değerler arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırmaevreni, Muğla İl Merkezinde bulunan ilk ve ortaokullarda 2018-2019 eğitim-öğretim yılındagörev yapan okul yöneticilerinden oluşmaktadır. Araştırmada, örneklem seçiminegidilmemiş, toplam 120 okul yöneticisine ölçek dağıtılmıştır. Yöneticilerden geriye dönen117 ölçek değerlendirilmeye alınmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak; Avcı veYaşar (2015) tarafından geliştirilen Kültürel Sermaye Ölçeği, Çalışkan ve Sağlam (2012)tarafından geliştirilen Hoşgörü Ölçeği ve Ersanlı (2014) tarafından geliştirilen ToleransÖlçeği kullanılmıştır. Bu araştırmada, Okul yöneticilerinin algılarına göre kültürel sermayeile hoşgörü arasında (r=.454, p=.000) pozitif yönde ve orta düzeyde anlamlı birilişki olduğu görülmüştür. Kültürel sermaye ile tolerans arasında (r=.151, p=.000) pozitifyönde fakat düşük düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. PATH analizine görehoşgörü kültürel sermayeyi daha yüksek (.59) düzeyde ve anlamlı olarak yordamaktadır.Tolerans kültürel sermayeyi daha düşük (.13) düzeyde ve anlamlı olarak yordamaktadır.Hoşgörü ve tolerans birlikte kültürel sermayeyi %35 oranında anlamlı olarak açıklamaktadır(X2=1800,895 df=1114, p=.000, GFI=652,CFI=,737, RMSEA=,073,RMR=,042).Okulların kültürel sermayesinin artırılabilmesi için hoşgörü ve tolerans gibi yönetsel değerlereihtiyaç vardır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Kültürel Çalışmalar