AHMED VES?M DİVANI TAHLİLİ - DOĞAN, SEVİLAY (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmada 18. yüzyıl şairlerinden Ahmed Vesîm'in Divanı'nın tahlili yapılmıştır. Çalışmanın amacı, 18. yüzyıl dönem zihniyetini yansıtan Ahmed Vesîm Divanı'nın edebiyatımıza kazandırılmasıdır. Çalışmanın giriş kısmında Ahmed Vesîm'in yaşadığı dönemin özellikleri, hayatı, edebi kişiliği, Divanı, şair ve şiir hakkındaki görüşleri; divanın dil ve üslup özellikleri hakkında bilgiler verilerek Divan'da geçen atasözleri ve deyimler tespit edilmiştir. Tahlil çalışmamızla Divanı Din-Tasavvuf, Cemiyet, İnsan ve Tabiat başlıkları altında dört bölümde inceledik ve başlıkları detaylı olarak değerlendirdik. Divan'da yer alan beyitleri açıklayarak uygun başlıklar altında örneklendirdik.

This study was conducted to analyze the 18th century poet Ahmed Vesîm's Divan. The aim of this study is to give the Ahmed Vesîm Divan which reflects the 18th century mentality to our literature. At the introductory part of the study, the characteristics of the period he lived, the life of Ahmed Vesim, his literary personality, his views on the Divan, poet and poetry, the language and the stylistic features of the Divan were given and the proverbs and idioms mentioned in the Divan were determined. In our analysis, we examined the Divan in four sections under the titles of Religion-Sufism, Society, Humanity and Nature and evaluated the topics in detail. We explained the couplets in the Divan and exemplified them under the appropriate titles.
Analysis of Ahmed Ves?m's Divan
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı