Kemer barajların Drucker-Prager yaklaşımı kullanılarak lineer olmayan dinamik analizi - Calayır, Yusuf; Karaton, Muhammet (My University, 2004)
Bu çalışmada, betonun lineer olmayan malzeme özelliğinin kemer barajların dinamik davranışına etkisi incelenmektedir. Baraj betonunun lineer olmayan malzeme modeli için Drucker-Prager yaklaşımı seçilmiştir. Dinamik analizde baraj-rezervuar ve baraj-temel etkileşimleri göz önüne alınmıştır. Euler yaklaşımı kullanılarak, sıvı-yapı dinamik etkileşim probleminin sonlu eleman formülasyonu verilmiştir. Sayısal uygulama için Karakaya kemer barajının lineer ve lineer olmayan dinamik analizleri yapılmıştır. Rezervuar ve temel ortamları lineer elastik kabul edilmiştir. Dinamik etki olarak, 21 Temmuz 1952 Taft depreminin S69E ivme bileşeni seçilmiş olup, barajın mansap-memba doğrultusunda etki ettirilmiştir. Karakaya kemer barajının lineer ve lineer olmayan çözümleri elde edilerek sonuçlar birbirleriyle karşılaştınlmıştır. Deprem etkisiyle baraj gövdesinde oluşan hasar bölgeleri belirlenmiştir.
Keywords: İnşaat Mühendisliği