Comparison of erythrocyte arginase activity and plasma nitric oxide levels in dystocia and normal calving of cows - Hanedan, Başak; Yüksel, Murat; Kandemir, Fatih Mehmet; Benzer, Fulya; Erişir, Mine (My University, 2014)
Bu çal ı ş ma s ı ğ ı rları n normal do ğ um ve güç do ğ umunda eritrosit arginaz aktivitesi ve plazma nitrikoksit (NO) düzeylerini belirlemeyi ve bu parametreleri kı yaslamayı amaçlad ı . Çal ı ş ma materyali 3ila 8 ya ş ı nda 16 s ı ğ ı rdan olu ş tu ve F ı rat Üniversitesi Do ğ um ve Jinekoloji Klini ğ ine gebelikperiyodunun sonunda do ğ um için getirildi. Normal do ğ um ve güç doğ um yapan s ı ğ ı rları n kanörnekleri do ğ umdan sonra ilk yarı m saat içinde jugular venden heparinli kan toplama tüplerineal ı nd ı , 3000 rpm 10 dakika süre ile santrifüj edildi. Plazma NO düzeyleri ve eritrosit arginazaktiviteleri ölçüldü. Normal do ğ um yapan s ı ğ ı rlarda eritrosit arginaz aktivitesi güç do ğ um yapans ı ğ ı rlardakine göre önemli düzeyde yüksekti (P<0.01) ve normal do ğ um yapan s ı ğ ı rlarda plazmaNO düzeyi güç do ğ um yapan s ı ğ ı rlardakine göre önemli düzeyde dü ş üktü (P<0.05). S ı ğ ı rlardadü ş ük eritrosit arginaz aktivitesi ve yüksek plazma NO düzeyinin güç do ğ umda rolü olabilece ğikan ı s ı na varı ld ı .
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Fizyoloji; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji; Veterinerlik