Pulmonary sequestration and bronchogenic cyst in a calf - Canpolat, İbrahim; Eröksüz, Yaseri (My University, 2007)
İki günlük Simental ırkı bir buzağıda boyun bölgesinin alt kesimlerinde deri altında orta hat boyunca yerleşim gösteren kitle cerrahi olarak uzaklaştırıldı. Histolojik özellikleri bakımından kitlenin bronkojenik kist içeren ve gelişimini tamamlamamış bir akciğer dokusundan oluştuğu ortaya kondu. Bronşların hipoplastik oldukları ve kıkırdak içermedikleri, bronşçukların sayıca aşırı miktarda oldukları saptandı. Bu olgu sunumuyla ön bağırsak yapılış bozukluğu olarak buzağılarda akciğer sekestrasyonuyla birlikte bronkojenik kist olgusu bir arada ilk kez ortaya konmuş olup, bu bulgu akciğer sekestrasyonu ve bronkojenik kist oluşumunun benzer bir mekanizmaya dayandığını da göstermesi bakımından önemli bulundu.
Keywords: Kistler (patolojik); buzağı; histopatoloji; cerrahi; olgu sunumları; sığır; akciğerler; solunum yolu hastalıkları; akciğer hastalıkları