TÜRKİYE'YE GERİ DÖNÜŞ SONRASI BALKAN TÜRKLERİNİN GİRİŞİMCİLİK FAALİYETLERİ - YAMAN, TUBA (Fırat Üniveristesi, 2025)
Balkanlardan Anadolu'ya yapılan göçler, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde başlamış ve geçtiğimiz yüzyılın sonlarına kadar çeşitli aralıklarla devam etmiştir. 19. yüzyılın sonunda yaşanan siyasi olaylar, savaşlar ve etnik ayrışmaların bir sonucu olarak başlayan bu zorunlu göç hareketleri 20. Yüzyılın son yıllarına kadar devam etmek zorunda kalmıştır. Osmanlı İmparatorluğu'nun Balkanlardaki topraklarını kaybetmesinin ardından kitlesel olarak yaşanan göç hareketleri Türkiye'nin kültürel, ekonomik ve demografik yapısının değişiminde önemli rol oynamıştır. Ülkeler üzerinde derin izler bırakan göç hareketleri hem Osmanlı Devleti hem de Türkiye Cumhuriyeti için çoğu zaman baş edilmesi zor bir durum olmuştur. Yaşadıkları zulüm ve katliamdan kaçan Balkan göçmenleri bir anda Anadolu'ya akın etmiş ve bu kadar çok göçmenin ihtiyaçlarını karşılamak devletler için oldukça zor olmuştur. Yaşadıkları zorluklar ve yeni bir hayata başlama gerekliliği göçmenlerin ekonomik hayata atılmalarında ve Türk ekonomisine katkı sağlamalarında etkili olmuştur. Daha önce yaşadıkları bölgelerden getirdikleri bilgi birikimi, beceri ve tecrübelerini kullanan göçmenler özellikle çeşitli iş kollarında kendilerini göstermiş ve Türkiye'de önemli girişimcilik faaliyetlerinde bulunmuşlardır. Bu çalışma, Balkan göçmenlerinin Balkanlardan anayurda yaşanan geri göç hareketleri sonucunda Türkiye'deki ekonomik ortama ve girişimcilik ekosistemine uyum ve katkı sağlayıp sağlamadıklarını araştırmayı amaçlamıştır. 3 bölümden oluşan çalışmamızın ilk bölümünde göç kavramı ve Balkan göçlerinin tarihsel boyutu ele alınmıştır. 2. bölümde girişimcilik kavramı, bu kavramın günümüze kadar yaşadığı dönüşüm ve Osmanlı'dan başlayarak Türk girişimciliğinin yıllar içinde geçirdiği değişim incelenmiştir. Çalışmamızın son bölümünde ise 15 Balkan göçmeni girişimci ile yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak mülakatlar gerçekleştirilmiş ve elde edilen veriler nitel veri analizi yöntemleri ile analiz edilmiştir. Araştırmanın neticesinde; Balkan göçmenlerinin Türkiye'ye geri göç hareketleri sonrasında Türkiye Türkleri ile uyum sağladığı ve Türkiye'deki ekonomik ortama ve girişimcilik ekosistemine uyum ve katkı sağladıkları görülmüştür.

Migration from the Balkans to Anatolia began during the late Ottoman Empire and continued intermittently until the late 20th century. These forced migration movements, which started as a result of political events, wars, and ethnic divisions at the end of the 19th century, persisted until the closing years of the 20th century. Following the loss of Ottoman territories in the Balkans, large-scale migration significantly influenced Turkey's cultural, economic, and demographic transformation. Migration movements, which left deep marks on nations, posed considerable challenges for both the Ottoman Empire and the Republic of Turkey. Balkan migrants, fleeing persecution and massacres, flocked to Anatolia in large numbers, creating substantial difficulties for states trying to meet their needs. The hardships they faced and the necessity of starting anew encouraged these migrants to actively participate in economic life and contribute to the Turkish economy. Utilizing the knowledge, skills, and experience they brought from their former homelands, these migrants excelled in various fields and played an important role in entrepreneurship in Turkey. This study aims to examine whether Balkan migrants, through their return migration movements from the Balkans to their ancestral homeland, successfully adapted to and contributed to Turkey's economic environment and entrepreneurial ecosystem. The research is structured into three main sections. The first section explores the concept of migration and the historical dimensions of Balkan migration. The second section delves into the concept of entrepreneurship, its evolution over time, and the transformation of Turkish entrepreneurship from the Ottoman era to the present day. In the final section, semi-structured interviews were conducted with 15 entrepreneurial Balkan migrants, and the data collected were analyzed using qualitative data analysis methods. The findings of the study indicate that Balkan migrants successfully integrated with Turkish society and contributed significantly to Turkey's economic environment and entrepreneurial ecosystem following their remigration.
The entrepreneurial activities of balkan turks after remigration to turkey
Keywords: Uluslararası İlişkiler