Chlamydomonas Suşlarının Farklı Kültür Besi Ortamları ve Doğal Mineralli Su Kullanılarak Biyomas ve Üreme Oranlarının Artırılması - Duygu, Dilek Yalçın; Özer, Tülay (Fırat University, 2018)
Bu çalışmada; mikroalg kültürlerinin üremeleri üzerine farklı besi ortamlarının etkileri ve farklı suşların üreme kabiliyetleri gözlemlenmiştir. Chlamydomonas fotosentetik, tek hücreli, ökaryotik yeşil algdir. Genetik, biyokimyasal ve fotosentez çalışmalarında hızlı büyümesi, kısa üreme döngüsüne sahip olması ve düşük maliyetli kültürünün yapılabilmesi nedeniyle cazip bir çalışma materyalidir. Çalışmamızda tatlı su birikintilerinden toplanan örneklerden Chlamydomonas cinsine ait iki suş izole edilmiştir. İzole edilen bu suşlar laboratuvar şartlarında, BG 11 ve Allen besi ortamları ile, doğal mineralli su kullanılarak üretilmiştir. Farklı besi ortamlarının Chlamydomonas’ın üreme dinamikleri üzerindeki etkileri hücre yoğunluğu, klorofil-a, kuru ağırlık ve optik yoğunluk tayinleri ile yapılmıştır. Chlamydomonas sp.1 (CCA02Chl01) suşu en iyi gelişmeyi Allen besi ortamında göstermiştir. Chlamydomonas sp.1 (CCA02Chl01) suşunun Allen besi ortamındaki hücre yoğunluğu (3,95x106hücre/mL), klorofil-a miktarı (3,166 µgL-1), kuru ağırlık (0,5347 g/mL) ve 685 nm’de optikal yoğunluk (0,5115 d-1) olarak en yüksek bulunmuştur. Chlamydomonas sp.2 (CCA02Chl02) suşunun en iyi gelişmesi ise BG 11 besi ortamında olmuştur. Chlamydomonas sp.2 (CCA02Chl02) suşunun BG 11 besi ortamındaki hücre yoğunluğu (6,0x106 hücre/mL), klorofil-a miktarı (6,343 µgL-1), kuru ağırlığı (0,5425 g/mL) ve 685 nm’de optikal yoğunluğu (0,7986 d-1) olarak bulunmuştur.