ÖĞRETMENLERİN MESLEKİ YETERLİKLERİ İLE BAĞIŞIKLIKLARININ İNCELENMESİ: YABANCI DİL OLARAK İNGİLİZCE ÖĞRETİMİ PERSPEKTİFİ - ÖZCAN, AYSEL (Fırat Üniveristesi, 2025)
Yirmi birinci yüzyıl, toplumların çeşitli alanlarda birbirleriyle olan etkileşiminin artmasıyla karakterize edilmekte ve bu durum, eğitim yoluyla temel becerilerin geliştirilmesini her zamankinden daha kritik hale getirmektedir.Bu bağlamda, özellikle EFL öğretmenlerinin rolü, küreselleşen dünyada etkili iletişim becerilerine ve uyum yeteneğine olan talebin artmasıyla giderek daha önemli hale gelmiştir. Bu çalışma, EFL öğretmenlerinin mesleki yeterliklerini ve öğretmen bağışıklıklarını incelemeyi, bu değişkenlerin cinsiyet, yaş, öğretmenlik deneyimi ve lisans çalışma alanı gibi faktörlerden etkilenip etkilenmediğini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, araştırma, EFL öğretmenlerinin mesleki yeterlikleri ile öğretmen bağışıklıkları arasındaki ilişkiyi araştırmaktadır. Bu araştırmanın bulguları, EFL öğretmenlerinin kendilerini yüksek düzeyde yeterli ve öğretmenlik bağışıklıklarını yüksek olarak algıladıklarını ve mesleki yeterlik ile öğretmen bağışıklığı arasında orta düzeyde pozitif bir korelasyon olduğunu göstermektedir. Bu, öğretmenlerin mesleki yeterlikleri arttıkça, mesleki stres ve zorluklara karşı dayanıklıklarının da arttığını düşündürmektedir. Çalışma ayrıca, pedagojik bilgi, beceri, tutum ve değerler gibi faktörlerin öğretmenlerin mesleki yeterlik algılarını önemli ölçüde etkilediğini ve mesleki yeterliğin çok boyutlu yapısının birçok unsuru barındırdığını ortaya koymaktadır. Bu durum, öğretmenlerin hem öğretim uygulamalarında daha dayanıklı olmalarına hem de öğretim sürecinde karşılaştıkları problemlerle daha etkili bir şekilde başa çıkmalarına katkı sağlamaktadır. Sonuçlar, EFL öğretmenlerinin hem yeterliklerini hem de bağışıklıklarını artırmak için sürekli mesleki gelişim ve destek mekanizmalarının önemini vurgulamakta ve sonuç olarak eğitimsel çıktıların iyileştirilmesine katkıda bulunmaktadır. Bu araştırma, EFL öğretmenleri arasında mesleki yeterlik ve öğretmen bağışıklığı arasındaki etkileşimin kapsamlı bir analizini sağlayarak literatürdeki bir boşluğu doldurmakta ve politika yapıcılar, eğitimciler ve araştırmacılar için değerli bilgiler sunmaktadır.

The twenty-first century is characterized by the increasing interaction of societies in various fields, making the development of essential skills through education more critical than ever. In this context, the role of EFL teachers has become increasingly important due to the growing demand for effective communication skills and adaptability in a globalized world. This study aims to examine the professional competencies and teacher immunity of EFL teachers in Turkey and to analyze whether these variables are influenced by factors such as gender, age, teaching experience, and field of undergraduate study. Furthermore, the research investigates the relationship between EFL teachers' professional competencies and their teacher immunity. The findings indicate that EFL teachers perceive themselves as highly competent and possessing high levels of teacher immunity, and that there is a moderate positive correlation between professional competency and teacher immunity. This suggests that as teachers' professional competencies increase, so does their resilience to occupational stress and challenges. The study also reveals that factors such as pedagogical knowledge, skills, attitudes, and values significantly influence teachers' perceptions of their professional competencies and that the multidimensional structure of professional competency encompasses many elements. This situation contributes to teachers being more resilient in their teaching practices and coping more effectively with problems encountered during the teaching process. The results highlight the importance of continuous professional development and support mechanisms to enhance both the competencies and immunity of EFL teachers, ultimately contributing to improved educational outcomes. By providing a comprehensive analysis of the interaction between professional competency and teacher immunity among EFL teachers, this research fills a gap in the literature and offers valuable insights for policymakers, educators, and researchers.
Investigating teachers' professional competency and immunity: An EFL perspective
Keywords: İngiliz Dili ve Edebiyatı