PROGRAMLANABİLİR KAPI DİZİLERİ ÜZERİNDE FİLTRE TASARIM YÖNTEMLERİ - ÜSTÜNDAĞ, AYBİKE (Fırat Üniveristesi, 2019)
Günümüzde birçok alanda elektronik sistemlerden yararlanılmaktadır. Elektronik sistemler birçok karmaşık sinyal içerisinden kendi çalışma sistemine uygun sinyali seçerek çalışmaktadır. Karmaşık sinyaller içerisinde diğer sinyallerin oluşturduğu gürültüden arındırılarak sisteme uygun olan sinyali elde etme işlemi filtreler aracılığıyla yapılmaktadır. Pratikte sinyal net bir şekilde süzülemez. Bu nedenle sinyali en az gürültüyle süzebilmek için uygun filtre tasarımı yapılmalıdır. Çok çeşitli filtre tasarım teknikleri mevcuttur. Bu tez çalışmasında analog ve dijital filtre tasarım teknikleri ele alınıp bu konuda teorik bilgi verilmiştir. Xilinx System Generatör ve MATLAB Simulink programlarıyla farklı frekans ve genlikteki sinyallerin toplamından oluşan sinyal karmaşasından istenmeyen frekanstaki sinyali bastırmak için bant durduran filtre tasarımı yapılmış ve elde edilen sonuçlar irdelenmiştir. Anahtar Kelimeler: Analog Filtre, Dijital Filtre, FPGA (Alanda Programlanabilir Kapı Dizileri), Matlab/Simulink, Xilinx System Generator, DSP (Sayısal Sinyal İşleme)

Today, electronic systems are used in many areas. Electronic systems work by selecting the signal that is appropriate to their operating system from many complex signals. The process of obtaining the signal which is suitable for the system is made by filters, by eliminating the noise generated by other signals within the complex signals. In practice, the signal cannot be clearly filtered. For this reason, the filter should be designed in order to filter the signal with minimum noise. A wide variety of filter design techniques are available. In this thesis, analog and digital filter design techniques are discussed and theoretical information is given. With the Xilinx System Generator and MATLAB Simulink programs, a band stop filter design has been designed to suppress the signal at the unwanted frequency from the signal chaos composed of the signals of different frequencies and amplitudes and the results obtained are examined. Key Words: Analog Filter, Digital Filter, FPGA (Field Programmable Gate Arrays), Matlab/Simulink, Xilinx System Generator, DSP (Digital Signal Processing)
Filter design methods on FPGA
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği