1168-1171 TARİHLİ 2 NUMARALI HALEP AHKÂM DEFTERİ (101-200. SAYFA) - ÖZDEMİR, ÜMMÜGÜLSÜM (Fırat Üniveristesi, 2024)
Hazırlamış olduğumuz 1168-1171 Tarihli 2 Numaralı Halep Ahkâm Defteri içerisinde Hicri Rabiü'l-ahir 1168-Safer 1171 (M. Ocak 1755- Kasım 1757) tarihleri arasındaki belgeleri kapsamaktadır. İncelenen tüm bu belgeler Halep'in o dönemdeki sosyal, iktisadî ve hukukî durumuna dair önemli bilgilere ulaşmamızı sağlamıştır. Halep bulunduğu konum dolayısıyla stratejik bir öneme sahip olduğu gibi doğal su kaynakları ve limanları sayesinde de ayrıcalıklı sayılmıştır. Özellikle Anadolu'dan Mezepotamya'ya ve Akdeniz'den İran'a kadar uzanan ticaret yollarının merkezinde bulunan Halep, önemli bir ticaret şehri haline gelmiştir. Ticaretin gelişmesi ile birlikte artan nüfus Halep'te imar faaliyetlerinin gelişmesini de beraberinde getirmiştir. Külliyeler, hanlar ve pazarlar inşa edilerek şehrin refah seviyesi artırılmıştır. 18. yüzyıla gelindiğinde Halep'in nüfusu 120.000 kadardır. Zamanla meydana gelen iç karışıklıklar ve isyanlar ile birlikte ticarî konjektörün de değişmesi Halep'i olumsuz etkilemiş ve dolayısıyla eşkıyalık, gasp, hırsızlık gibi çeşitli problemlerin yaşanmasına zemin hazırlamıştır. Bu problemler ile birlikte muhtelif konularda yapılan şikâyetler doğrultusunda görülen davalar ve verilen hükümlerin bir suretlerinin kayıt edilmesi ile Ahkâm defterleri meydana gelmiştir.

The Halep Judgment Books Number dated 1168-1171 that we have prepared includes documents between Hijri Rabiü'l-ahir 1168-Safer 1171 (A.D. January 1755-November 1757). All these documents examined have provided us with important information about the social, economic and legal situation of Aleppo at that time. Halep has a strategic importance due to its location and is also considered privileged thanks to its natural water resources and ports. Halep, especially located at the center of the trade routes extending from Anatolia to Mesopotamia and from the Mediterranean to Iran, has become an important trade city. The increasing population along with the development of trade has brought about the development of construction activities in Halep. Social complexes, inns and markets were built and the welfare level of the city was increased. By the 18th century, the population of Halep was around 120,000. The change in the commercial conjuncture along with the internal turmoil and rebellions that occurred over time had a negative impact on Halep and therefore paved the way for various problems such as banditry, extortion and theft. Along with these problems, Ahkam books were created by recording the cases heard and the copies of the judgments given in line with the complaints made on various issues.
Halep Judgment Books Number 2 (1168-1171) (P.101-200)
Keywords: Tarih