DENEYSEL RAT SEPSİS MODELİNDE ETANERSEPT VE TALİDOMİD TEDAVİSİNİN ETKİNLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - BARDAŞ, RUKEN (Fırat Üniveristesi, 2015)
Yenidoğan sepsisi yaşamın ilk bir ayında bakteriyemi ile birlikte olan ve enfeksiyona sistemik bulgularında eşlik ettiği klinik bir sendromdur. Son yıllarda patofizyolojisi iyi tanımlanmış olmasına, tanı yöntemlerindeki teknolojik gelişmelere ve etkili antimikrobiyal tedavilerdeki ilerlemelere rağmen sepsisin tanısındaki zorluklar; mevcut klinik bulgularının nonspesifik olması, prematüre ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerin yaşam oranlarının artması, yapılan girişimler, ameliyatlar gibi nedenlerle yine de ağır klinik tablolarla varlığını sürdürmektedir. Bu çalışmada sepsiste TNF-? blokerleri Talidomid ve Etanersept tedavisinin inflamatuar parametreler üzerindeki etkilerini araştırma amaçlandı. Bu amaçla Wistar cinsi 28 günlük sıçanlar kullanıldı. Deney hayvanları 5 gruba ayrıldı, bu gruplar; 1: Sham grubu (n=12), 2: LPS ile oluşturulmuş sepsis grubu (n=12), 3: Lipopolisakkarid + Talidomid grubu: (n=12), 4: Lipopolisakkarid + Etanersept grubu (n=12),5: Lipopolisakkarid + Talidomid + Etanersept grubu (n=12) olarak dizayn edildi. Deney hayvanlarına intraperitoneal lipopolisakkarid (5 mg/kg) verilerek sepsis indüklendi tedavi gruplarına TNF-? blokerleri olan Talidomid (0,5 mg/kg/doz) ve Etanersept (1 mg/kg/doz) uygulandı. 3. ve 6.saatlerde anestezi altında intrakardiyak kan örnekleri alındı. Ardından sıçanların beyin dokuları hızla çıkarılıp fiske edildi apopitozisin tespiti için TUNEL teknikleri uygulanarak boyandı. Kan örneklerinde tümör nekroz faktörü-alfa (TNF-?), Presepsin, NF?B, İnterlökin-1 beta(IL-1?), İnterlökin-6 (IL-6), Total Antioksidan Stres (TAS) ve Malondialdehid (MDA) düzeyleri ELISA yöntemiyle çalışıldı. Sonuç olarak 3. ve 6. Saat tedavi uygulaması ile tümör nekroz faktörü-alfa (TNF-?), Presepsin, NF?B, İnterlökin-1 beta(IL-1?), İnterlökin-6 (IL-6), ve Malondialdehid (MDA) düzeylerini azaldığı ve Total Antioksidan Stres (TAS) düzeylerinin ise arttığı saptandı. Oluşturduğumuz rat sepsis modelinde elde ettiğimiz veriler Talidomid ve Etanersept'in pro-enflamatuar sitokin üretimini baskılayarak, total antioksidan kapasiteyi artırarak enflamasyonu durdurucu etki gösterebileceği, ancak tedavide Etanersept, Talidomid 'in sepsisi önleme ve tedavi dozu ile ilgili daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimeler: Yenidoğan sepsisi, Etanersept, Talidomid, Apopitozis

The first months of neonatal sepsis is a clinical syndrome accompanied by systemic symptoms of infection associated with bacteremia life. In recent years, there are well-defined pathophysiology, diagnosis, despite the difficulties in the diagnosis of sepsis in technological developments and the progress of effective antimicrobial therapy; of nonspecific clinical signs present, increasing the survival rate of premature and low birthweight babies, it made interventions, such as surgery for reasons still persist with severe clinical picture. In this study, TNF-? blockers in sepsis research aimed effects on inflammatory parameters of Thalidomid and etanercept treatment. In the present study Wistar rats were used for 28 days. Experimental animals are divided into 5 groups, these groups; 1: Sham group (n = 12), 2: formed by LPS sepsis group (n = 12), 3: LPS + Thalidomid group (n = 12), 4: LPS + etanercept group (n = 12), 5: LPS + thalidomide + etanercept group (n = 12) were designed. Laboratory animals intraperitoneal lipopolysaccharide (5 mg / kg) given to the treatment group sepsis was induced TNF-?-bloke with Thalidomid (0.5 mg / kg / döşe) and Etanercept (1 mg / kg / döşe) was imlemende. In the first 3rd and 6th hour intracardiac blood samples were taken under anesthesia. By applying the TUNEL technique,detection of apoptosis in rat brain tissues were quickly removed and fixed. Blood samples of tumor necrosis factor-alpha (TNF-?), Prese cin, NFB, interleukin-1 beta (IL-1?), interleukin-6 (IL-6), Total Antioxidan Stress (TAS) and malondialdehyde (MDA) levels by ELISAIt were studied. Consequently, 3rd and 6th hour treatment of tumor necrosis factor-alpha clock treatment (TNF-?), can Presepcin, NFB, İnterleukin-1 beta (IL-1?), İnterleukin-6 (IL-6), and Malondialdehyde (MDA) reduced stress levels and total antimoniden (TAS) was found to increase the levels. We have achieved in the rat model we generate data on Thalidomid in sepsis and Etanercept inhibits the production of proinflammatory cytokines, total antioxidan capacity etanercept in the treatment stop the inflamation can act by increasing however, Etanercept , Thalidomid 's sepsis prevention and there is a need for more comprehensive studies on the treatment döşe. Keywords: Neonatal sepsis, Etanercept, Thalidomid, Apoptosis
Experimental rat sepsis model the efficacy of etanercept and thalidomide treatment evaluation
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları