LİSE ÖĞRENCİLERİNİN ŞİDDET ALGISI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: ELAZIĞ MERKEZ İLÇE ÖRNEĞİ - Kubar, Yesım; Kıral, Gülsen (My University, 2019)
Şiddetin; bilim dallarının içeriği, toplumların yapısı ve tarihsel gelişimlerine göre farklı bakış açıları ileincelenmesi nedeniyle net bir tanımı yapılamamaktadır. Genellikle; sertlik, kaba kuvvet kullanma, insanlarısindirmek, korkutmak amacıyla uygulanan her tür tutum ve davranış şiddet olarak ifade edilmektedir. Gençbireyler, yaşamlarının önemli bir bölümünü okullarda geçirmektedir. Okullarda, şiddet olaylarınıngözlemlenmesi öğrenme sürecine zarar vermekte, gençlerin gelişimlerini engellemekte ve saldırganlaşmalarınaneden olmaktadır. Okullarda şiddet olgusu ülkemizin bir gerçeğidir ve en önemli stratejik görev eğitimsistemimize düşmektedir. Araştırmada amaç; Elazığ ili merkez ilçede öğrenim gören lise öğrencilerinin şiddetkavramını nasıl algıladıklarını belirlemek, öğrencilerin okulda şiddet davranışında bulunma, şiddete uğramadurumlarına etki eden faktörleri belirleyerek Millî Eğitim Bakanlığının şiddet olgusuna karşı yürüttüğüçalışmalara katkıda bulunmaktır. Çalışmada; öğrencilerin %79,5’nin şiddete maruz kaldığı, en çok fizikselşiddete uğradıkları, şiddeti en çok sokaklarda, medyada gözlemledikleri, öğrenciyi şiddet eğiliminden alı koyanen önemli etmenin aldıkları ahlaki ve kültürel eğitim olduğu, şiddet olaylarının en önemli sebebinin ahlakideğerlerdeki bozulma olduğu, en çok erkeklerin şiddet davranışında bulunduğu, şiddete uğrayan öğrencilerinşiddet davranışında bulunma olasılıklarının, hiç şiddete uğramayan öğrencilere göre daha yüksek olduğu,üzerinde silah, kesici alet taşıyan öğrencilerin taşımayan öğrencilere göre ve hata yaptığında ailesi tarafındanazarlanan öğrencinin azarlanmayanlara göre okulda şiddet davranışında bulunma olasılığının yüksek olduğusonuçlarına ulaşılmıştır.
Keywords: Kültürel Çalışmalar; Psikoloji; Davranış Bilimleri