UÇAK PORTATİF SIĞINAK SİSTEMLERİNİN ANALİZİ VE OPTİMUM BOYUTLANDIRILMASI - BAYIR, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2009)
Bu tez çalışmasında özellikle askeri tipler olmak üzere uçaklar için portatif sığınak sistemleri uygulamaları, bu sistemlerin avantajları ve dezavantajları, örnek bir portatif sığınağın optimum boyutlandırılması ve statik analizi ele alınmıştır. Çok yüksek maliyetlerle üretilen araç ve teçhizatların etkinliğinin geliştirilmesinin yanı sıra korunmalarının ve bakımlarının da uygun şartlarda yapılması gerekir. Bu amaçla, geçmişte inşa edilen, yapım süresi ve maliyeti yüksek hantal yapılar yerine, daha hızlı imal edilebilen ve gerektiğinde kolay taşınabilir sistem ihtiyacı doğmuştur.Geniş çalışma alanları sağlaması, ekonomik olmaları ve imalat sürelerinin kısa olması sebebiyle hızla yayılmakta olan portatif sığınak sistemleri hakkında genel bilgi verilmesi ve ilerde yapılacak çalışmalara katkı sağlaması amaçlanmıştır.

In this thesis research, especially military types and other applications of portable shelter system for aircraft, their advantages/disadvantages, and one sample of portable shelter system?s optimum dimensions and analysis were investigated. Besides the improvement of effectiveness of every kind of vehicles, equipments and tools which are produced by too much cost, their protections and maintenance should be done in proper conditions as well. For this purpose; instead of heavy constructions which were built in the past and highly cost, the need of system that is produced faster and when needed, easily transportable has been revealed.Because of to prove large working area, to be economical and to construct in the short time, the Portable shelter systems are spread out speedily. It has been purposed to give in general knowledge?s and to be support researches and workings about portable shelter systems which will be done in the future.
The analysis and optimum design of portable shelter systems for aircraft
Keywords: İnşaat Mühendisliği