Bir Üniversite Hastanesinde Klinikte Çalışan Hemşirelerin Kültürlerarası Duyarlılığının Belirlenmesi - Kargın, Maral; Çiftçi, Meltem Çapar (My University, 2020)
Amaç: Bu araştırma bir üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerin kültürlerarası duyarlılığının ve bunu etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacı ile tanımlayıcı türde yapılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Araştırmanın evrenini bir üniversite hastanesinde çalışan ve daha önce klinik deneyimi olan 350 hemşire oluşturmaktadır. Araştırmada örneklem seçimine gidilmemiş ve tüm evrene ulaşılmaya çalışılmıştır. Ancak; araştırmaya katılmayı kabul etmeyen, yıllık izinde ve doğum izninde olan hemşireler örneklem kapsamına alınmayıp araştırmanın dışında tutulmuştur ve 247 hemşire ile araştırma tamamlanmıştır. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından oluşturulan Kişisel Bilgi Formu ve Kültürlerarası Duyarlılık Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin kültürlerarası duyarlılık düzeylerinin ortalamanın üzerinde ve yüksek olduğu tespit edilmiştir. Kültürlerarası duyarlılık alt boyutlarında en az algı düzeyinin “kültürlerarası etkileşimde öz güven” boyutunda olduğu görülmektedir. Kültürlerarası duyarlılık alt boyutları toplam puan ortalamaları arasında anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Kültürlerarası farklılıklara saygı ve kültürlerarası etkileşimde hoşnutluk alt boyutları dışında diğer alt boyutların puan ortalamaları arasında anlamlı farklılık olduğu bulunmuştur (p?0,05). Sonuç: Hemşirelerin kültürlerarası duyarlılık düzeylerinin ortalamanın üzerinde ve yüksek olduğu bulunmuştur. Profesyonel hemşirelik anlamında kültürel duyarlılığa sahip hemşireler yetiştirmek bu şekilde mesleğin profesyonelleşmesine katkıda bulunacaktır. Mesleğin profesyonelleşmesinde ayrı bir öneme sahip olan kültürel duyarlılığın belirlenerek mesleğin gelişmesi ve etkili bakımın kaliteli bir şekilde sürdürülmesine rehberlik etmesi için kültürel model ve rehberlerin kullanılarak çeşitli eğitim modelleri oluşturulması önerilebilir.
Keywords: Etnik Çalışmalar; Hemşirelik