Kangal Köpeklerinde Trachea’nın Bilgisayarlı Tomografi ile Üç Boyutlu Değerlendirilmesi - Atalar, Omer; Koç, Mustafa; Ozkan, Zaıt Ender; Baygeldı, Saıme Betül; Kanmaz, Yeşim Aslan (My University, 2018)
Bu araştırma; Kangal köpeklerinde ilk kez bilgisayarlı tomografik görüntüler kullanılarak trachea’nın ayrıntılı anatomisini elde etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada 5 erkek ve 5 dişi olmak üzere toplam 10 erişkin Kangal köpeği kullanılmıştır. Multidedektör bilgisayarlı tomografi (MDBT) cihazından elde edilen görüntüler, üç boyutlu (3D) modelleme yazılımı (VITAL, Vitrea 2,HP XW 6400) ile trachea’nın üç boyutlu yeniden yapılandırılmasında kullanılmıştır. Trachea’nın ölçümleri; hem pars cervicalis hem de pars thoracalis bölgelerinde; cranial ve caudal noktalar belirlenerek yapılmıştır. Trachea’nın 4 noktasından alınan transversal ve vertical çap ölçümleri, bu çapların birbirlerine oranı (T/V) ile kesitsel lümen alanları (crosssectional area CSA), BT (Bilgisayarlı tomografi) tarayıcı yazılımı ile ölçülmüştür. Erkekler ve dişiler arasında önemli bir istatistiksel fark bulunmamıştır. Trachea’nın başlangıç ve bitiş kısımlarında çapların arttığı gözlenmiştir. Transversal çapların bütün ölçüm noktalarında vertical çaplardan daha yüksek değerlerde olduğu tespit edilmiştir. Üç boyutlu modelleme ile trachea’nın dorsoventral basık ve tam olmayan elipsoid şeklinde olduğu ortaya konmuştur. Araştırmanın ilk kez yapılmış olması sebebiyle, anatomi alanındaki benzer çalışmalara kaynak teşkil edebileceği düşünülmektedir.
Keywords: Veterinerlik; Anatomi ve Morfoloji