In vitro yöntemlerle kaba ve yoğun yemlerin metabolik enerjilerinin saptanması - Çerçı, I. Halil; Tatlı, Pınar; Azman, M. Ali; Birben, Nurgül (My University, 2002)
Bu çalışma Elazığ çevresinde yaygın olarak kullanılan ruminant yemlerinin farklı in vitro yöntemlerinde enerji düzeylerini ortaya koymak amacıyla planlanmıştır. Bu amaçla araştırmada 45 yem örneği (her birinden beş adet olmak üzere yulaf, arpa, mısır, buğday, yonca, çayır otu, soya fasülyesi küspesi, ayçiçeği küspesi) kullanıldı. 45 yem örneğinin enerji değerleri, sindirilebilirlikleri ve yıkımlanabilirlikleri in situ naylon kese tekniği ve in vitro (enzim ve gaz tekniği) metotlarla belirlendi. Yem örneklerinin enerji düzeyleri Gaz testi (Hohenheimer Futter Test) ve Enzim tekniği ile tespit edildi. Yemlerin kuru ve organik madde yıkımlanabilirliği ve organik madde sindirilebilirlikleri naylon kese tekniği ve enzim tekniği ile tespit edildi. Yemlerin organik maddesinin sindirilebilirliği ve enerji düzeyleri Naylon kese ve Gaz testinde, Enzim testinde elde edilene göre daha yüksektir.
06.05.2002
Keywords: Biyoloji; Beslenme ve Diyetetik