KABLOSUZ ALGILAYICI AĞLARDA DOĞRU VERİ İLETİMİ VE SERVİS KALİTESİ İÇİN ÇOKLU YÖNLENDİRME ALGORİTMASI TASARIMI - AKBAL, ERHAN (Fırat Üniveristesi, 2012)
Kablosuz algılayıcı ağlar (KAA) birçok algılayıcı düğümün bir araya getirilmesiyle kapasitesi yüksek ve birçok görevi yerine getirebilen yeni bir ortam olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde bu ağların kullanım alanları gitgide artmaktadır. Özellikle askeri alanlar en önemli kullanım alanlarından biridir. Bir noktadan elde edilmek istenen bilginin fiziki ve coğrafi koşullardan ötürü başka bir noktaya iletilmesinin mümkün olmadığı bir ortamda verinin iletilmesi için kablosuz algılayıcı ağlara ihtiyaç duyulmaktadır. Ortam gereği bir bakım ve düzenleme yapmadan sistemin uzun süre hatasız ve en yüksek kalitede çalışması gerekmektedir. Bunun içinde kullanılacak algılayıcıların birbiriyle uyumlu ve minimum iş yükü ile çalışacak şekilde kullanılması gerekir. Bu işbirliği yönlendirme yöntemleri ile sağlanabilmekte ve KAA'ların en önemli sorunlarından birisi olarak görülmektedir. Yönlendirme temel olarak ağ kaynaklarını minimum kullanarak verinin maksimum servis kalitesi ile doğru ve etkin bir biçimde kaynaktan hedefe ulaştırılmasını sağlamalıdır.Bu doktora çalışmasında doğru veri iletimi ve servis kalitesini göz önünde bulunduran bir çoklu yönlendirme modeli geliştirilmiştir. Doktora çalışmasında önerilen model içerisindeki yaklaşımlar, KAA'larda bulunan kısıtlamalara dikkat eden, servis kalitesi elde edecek ve verinin doğru ulaşmasını sağlayacak şekildedir. Bu amaçla yönlendirme için çoklu yollar kullanılarak verinin hedefe gitmesi garanti edilmiştir. Ayrıca çoklu yollar belirlendikten sonraki veri iletim süreci aşaması için yönlendirici düğümlerin işlem yükleri minimum seviyeye indirilerek servis kalitesi elde edilmiştir. Böylece veri iletim sürecinde tüm düğümler verinin iletilmesiyle ilgilenip diğer karar süreçleriyle ilgilenmeyerek etkin bir yönlendirme sağlamış olacaktır. Model içerisinde belirlenen amaçları sağlayacak ayrı algoritmalar oluşturulmuş ve yönlendirme sürecinin her aşamasında farklı servis kalitesi faydaları elde etmek amaçlanmıştır. Bu nedenle bu tez çalışması mevcut sınırlı kaynakları en verimli şekilde kullanarak KAA'ların servis kalitesi gereksinimlerini karşılayacak bir yöntem sunmaktadır.Geliştirilen algoritma hem benzetim ortamında hem de deney seti üzerinde çalıştırılarak önerilen yöntemin doğruluğu ortaya konulmuştur. Bu algoritma ile algılayıcı sayısından bağımsız olarak %90'ın üzerinde bir doğru veri iletimi ve servis kalitesi elde edilmiştir.

Wireless sensor network (WSN), which is designed by combining several sensor nodes, is defined as a new high capacity platform that is capable of performing many tasks. Nowadays, usage area of these networks is gradually increasing. Especially military field is one of the major usage areas for these networks. Wireless network sensors are required to transmit a data from a point to another in which it is impossible to do so due to the physical and geographical conditions. The system must work in high quality and accurately for a long time without doing any disposition and maintenance as the need of the platform. Therefore, the sensors should be used in such a way that they will work in harmony and with the maximum workload. This cooperation is achieved through the routing methods and it is considered as one of the major problems of WSNs. Basically, routing should provide the transmission of data from the source to the destination accurately and efficiently with the maximum quality of service by using the network in minimum.In this study, a multipath routing model is developed by considering the accurate data transmission and high quality of service. The approaches in the model suggested in this study take the limitations of WSNs into account, have a high quality of service and provide accurate data transmission. For this reason, transmission of data to the destination is assured by using multipath routing. In addition, for the process of transmission after identifying the multipath, quality of service is obtained by reducing the processing loads of routing nodes to the minimum. Thus, all the nodes will be engaged in transmission of data during the process without caring for other decision processes, so a more efficient routing will be achieved. Separate algorithms are formed for fulfilling other aims occurred in the model and it is aimed for having different quality of service in each stages of routing process. In consequence, this study offers a method that can satisfy the needs of quality in WSNs by using the existing limited sources in the most efficient way.The accuracy of the suggested method is verified by testing the designed algorithm both in simulation and in the set of experiment. Accurate data transmission above the success rate of 90 % independent from the number of sensors and high quality of service is achieved by this algorithm.
Multipath routing algorithm design for quality of service and accurate data transmission in wireless sensor networks
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Mühendislik Bilimleri