Akışkan toplumda kimlik inşası: geçişken, eklektik, ben odaklı kimlikler - İlhan, Süleyman (My University, 2013)
Bugün kimliğin, içinde oluştuğu toplumsal dünya hızlı değişimin/dönüşümün etkisiyle istikrarlı özelliğini yitirip akışkanlaşmaktadır. Günümüz toplumu kapsamlı ve derinlikli bir çözülüş sürecini deneyimlemekte, yerleşik kurumsal yapılar çökmektedir. Böylece kararlı dayanaklarını yitiren kimlik, istikrarlı referans bağlamını kaybetmektedir. Artık kimliğin bütünlüklü, kararlı bir kendilik olma hususiyetinden söz etmek hayli zor. Kimlik kapitalist tüketimin mantığına göre üstlenilip, terk edilebilmekte, kimlikler arasında kolay geçişler/seçimler doğallaşmaktadır. Özellikle iletişim teknolojileri/medya üzerinden postmodern geçici fenomenlerin, popüler kültür ürünlerinin topluma pompalanması kimliğin istikrarsızlaştırılmasında kilit önemdedir. Sürekli değişen yaşam tarzlarının ve kimliklerin topluma dayatılması, toplumun akışkanlaşması, postmodern ben-odaklı karakter, narsisist benlik gibi kişilik tiplerinin oluşumuyla paralellik göstermekte ve artan patolojilere kaynaklık etmektedir.
Keywords: Sosyoloji