Torasik Aort Transeksiyonunda Acil Endovasküler Stent Greft Uygulamaları * - Uysal, Ayhan; Burma, Oktay; Özgüler, İbrahim Murat (My University, 2014)
Travmatik torasik aort yaralanmaları yüksek mortalite ve morbidite ile ilişkilidir. Sıklıkla bu hastalarda çoklu yaralanmalar da bulunmakta olup aortun tamiri çoğu zaman ertelenmektedir. Açık cerrahi yüksek risk içerdiğinden dolayı, aortun tamiri için endoluminal greftler bir alternatif tedavi önerisi olarak kabul görmektedir. Bu olgu sunumunda trafik kazasında aynı araç içinde meydana gelen 54 ve 26 yaşlarında iki kadın hastada desenden aortada saptanılan aort transeksiyonlarının acil olarak yapılmış olan endovasküler stent greft ile başarılı tedavilerini sunmayı amaçladık.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Kalp ve Kalp Damar Sistemi; Cerrahi