ORAL GLUKOZ TOLERANS TESTİNİN DENEYSEL DİYABET OLUŞTURULMUŞ GEBE SIÇAN ANNE VE FETÜS DOKULARINDA OKSİDATİF HASAR HARİTASININ ÇIKARILMASI VE OLASI HASAR ÜZERİNE KROM-KARNOZİNİN ROLÜ - YARDIM, MELTEM (Fırat Üniveristesi, 2019)
Gebe sıçanlarda deneysel diyabet oluşturulduktan sonra uygulanan oral glukoz tolerans testi (OGTT) öncesi krom, insülin ve karnozin suplementasyonunun biyolojik dokuların ve kanların 8-hidroksi-2'-deoksiguanozin (8-OHdG), total oksidan (TOS) ve total antioksidan sistem (TAS) üzerine etkileri incelenmesi hedeflendi. Çalışmada 3-4 aylık 132 adet Sprague-Dawley sıçanlar gebe bırakıldı. Sıçanlar Grup I: (kontrol; n=6), Grup II: (sham I; gebeliklerinin 17. gününde glukoz yerine serum fizyolojik), Grup III: (Sham II; 13. günde streptozosin (STZ) yerine 0.1 M sodyum sitrat ip.), Grup IV: (0,1 M sodyum sitrat içinde çözünmüş 60 mg/kg STZ 13. günde ip.), Grup V: (STZ + İnsülin 5 IU/kg 13. günde subkutan), Grup VI: (13. Günde STZ + 80 mikrogram/kg oral krom 16. günde), Grup VII: ( STZ 13. gününde + 100 mg/kg oral karnozin 16. günde), Grup VIII: (13. gününde STZ + 80 mikrogram/kg krom ve 100 mg/kg oral karnozin gebeliklerinin 16. gününde) olmak üzere 8 gruba ayrıldı. Kontrol haricindeki gruplar 18 gebe sıçandan oluşmakta olup OGTT öncesi (bazal; n=6), OGTT sonrası ilk saat (n=6), OGTT sonrası 2. saat (n=6) olmak üzere 3 alt gruba ayrıldı. Sıçanların sakrifikasyonları 17. günde yapılıp numuneleri alındı. Biyolojik örnekler immünohistokimyasal ve ELISA yöntemi ile incelendi. Kontrol ve sham grupları birbiriyle kıyaslandığında diyabet grubu biyolojik örneklerde 8-OHdG ve TOS istatistiksel olarak anlamlı yükselirken TAS değerleri ise azalmıştı. Krom, insülin ve karnozin verilmesi ise 8-OHdG ve TOS azalmasına ve TAS değerlerinin ise artmasına neden oldu. Diyabetik gebe sıçanlara OGTT yapılması oksidatif stresi tetiklemekte, krom, insülin ve karnozin uygulanması da bu durumu bertaraf ettiğinden OGTT öncesi kullanımının faydalı olabileceğini öngörmekteyiz. Anahtar kelimeler: oral glukoz tolerans testi, deneysel diyabet, gebe sıçan, krom, insülin, karnozin

The aim of the study was to investigate the effects of chromium, insulin and carnosine supplementation before oral glucose tolerance test (OGTT) done after induction of experimental diabetes in pregnant rats on the 8-hydroxy-2'deoxyguanosine, total oxidant (TOS) and total antioxidant systems (TAS) of biological tissues and blood. In the study, 132 Sprague-Dawley rats, 3 to 4 months of age, were impregnated. The rats were allocated to eight groups as follows: Group I: (control; n=6), Group II: (sham I; serum physiologic instead of glucose on day 17 of pregnancy), Group III: (sham II; 0,1 M i.p. sodium citrate instead of STZ on day 13), Group IV: (60 mg/kg STZ dissolved in 0,1 M sodium citrate i.p. on day 13), Group V: (STZ + Insulin 5 IU/kg subcutaneous on day 13), Group VI: (STZ on day 13 + 80 microgram/kg chromium on day 16), Group VII: ( STZ on day 13 + 100 mg/kg oral carnosine on day 16), Group VIII: (STZ on day 13 + 80 microgram/kg chromium and 100 mg/kg oral carnosine on day 16 of pregnancy). The non-control groups, which included a total of 18 rats, were divided into three subgroups as pre-OGTT (basal; n=6), post-OGTT hour 1 (n=6) and post-OGTT hour 2 (n=6). The rats were sacrificed on day 17 to collect samples. Immunohistochemical and ELISA methods were used in the analysis of biological samples. When control and sham groups were compared, 8-OHdG and TOS were found statistically significantly elevated and TAS values were found to be lower in the biological samples of the diabetes group. However, chromium, insulin and carnosine supplementation led to a decrease in 8-OHdG and TOS values and an increase in TAS values. Since use of OGTT in diabetic pregnant rats seems to trigger oxidative stress, and supplementation of chromium, insulin and carnosine reverses this condition, we expect that such supplementation before OGTT might be useful. Key words: oral glucose tolerance test, experimental diabetes, pregnant rats, chromium, insulin and carnosine
Oxidative damage mapping of oral glucose tolerance test in pregnant rat and fetus tissues with experimentally-induced diabetes and the role of chromium–carnosine on potential damage
Keywords: Biyokimya