TANRIBİLİM AÇISINDAN TEKFİR - GÜRHAN, MİNE (Fırat Üniveristesi, 2006)
İman ile küfür arasındaki sınırın ne olabileceği hangi inanış, ifade veya hareketin birMüslüman'ı iman sınırlarının dışına çıkarabileceği konusu, İslam tefekkür tarihinde ?tekfir?adı altında münakaşa edile gelmiştir. Tehlikeleri bilinmesine rağmen fertleri bu kadar tehlikelibir işe sevk eden sebeplerin neler olduğu sorusuna araştırmamızda cevap bulmaya çalıştık.İlk bölümde iman, küfür tanımları ile ekollerin bu konudaki değerlendirmeleri ve bunabağlı olarak büyük günah işleyen kimseler hakkındaki görüşlerini inceledik. İkinci bölümdeekollerin tekfir hakkındaki kabullerini ele aldık. Tekfir geleneğinin oluşumuna etki edennedenleri; tevil, mezhep taassubu, siyaset konuları çerçevesinde inceledik. Yine bu bölümdeKuran-ı Kerim'in tekfir anlayışını belirlemeye çalıştık. Üçüncü bölümde, Mısır'da faaliyetgösteren örgütlerden bahsettik ve sonuç kısmında konunun kısa bir değerlendirmesi ileçalışmamızı sonlandırdık.Anahtar Kelimeler: İman, Küfür, Büyük Günah, Tekfir

What the limit betveen faith and blasphemy and the matter what kind of belieftakes a moslem out of the faith limit has been discussed in the history of Islamic thoughtas a moslem blasphemer. Although its results are known, we tried to find out what kindof resons force people to do such kind of thing.In the first chapter we studied the opinion of the schools about those whocommit a sin with the definition of blasphemy. In the second chapter, we appraised theacceptance of the schools abaut calling a moslem a blasphemer. We studied the reasonsaffecting the traditional blasphemy formation such as interpretation, sect bigotary,political subject. In the third chapter we mentioned the organizations which haveactivities in Egypt. In the fourth chapter we ended our study by inspecting the matter ofblasphemy in the Koran in the conclusion part.Key words: Faith, Blasphemy, Great Sin, Calling a Moslem a Blasphemy.
Calling a moslem basphemy in the view of theology
Keywords: Din