İYONKÜREDE FOTO-İYONLAŞMA SÜREÇLERİ - CEZİBARAK, SERAP (Fırat Üniveristesi, 2005)
Bu çalışmada, iyonkürede foto-iyonlaşma süreçleri araştırılmış, fiziksel ve kimyasal süreçlerinoluşturduğu kayıp ve kazançların iyonküreyi nasıl etkilediği incelenmiştir. Güneş'ten gelen farklıdalga boylarına sahip ışınlar iyonkürede farklı atom ve molekülleri iyonlaştırırlar. Güneş EUV ve X-Işınlarının meydana getirdikleri foto-iyonlaşma ışınların akı şiddetine, dalga boylarına bağlı olarakdeğişirken iyonküredeki atom ve moleküllerin yoğunluklarına, iyonlaşma kesit alanlarına vebulundukları yüksekliğe bağlı olarak da değiştiği tespit edilmiştir. Ayrıca İkinci ve üçüncü foto-iyonlaşmalar meydana gelirken daha fazla enerjiye ihtiyaç duyulduğu ve iyonküre bileşenlerininyapısal özelliklerine bağlı olarak iyonlaşma kesit alanlarının da değiştiği anlaşılmıştır. Yük değişimreaksiyonlarının, kozmik ışınların ve çarpışmaların da foto-iyonlaşmaya sebep olduğu belirlenmiştir.İyonkürede serbest elektron oluşumuna en fazla oksijen atomu, oksijen molekülü ve molekülernitrojen'in katkıda bulunduğu anlaşılmıştır.Anahtar Kelimeler: İyonküre, Foto-iyonlaşma, Foto-iyonlaşma kesit alanıIX
Photoionization process in the ionosphere
Keywords: Fizik ve Fizik Mühendisliği