DEPREM YÜKLERİ ALTINDA ASMOLEN DÖŞEMELERİN DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ - ZAFER, EYYÜP SALİH (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu çalışma, betonarme yapılarda sıklıkla tercih edilen asmolen döşeme sistemlerinin deprem etkileri altındaki yapısal davranışını analiz etmeyi amaçlamaktadır. Asmolen döşemeler, mimari açıdan sağladığı avantajlara rağmen, yapısal performans bakımından bazı zayıflıkları da bünyesinde barındırmaktadır. Özellikle artan yapı ağırlığı ve yetersiz düzlem içi rijitlik, bu sistemlerin sismik yükler altındaki davranışını olumsuz yönde etkilemektedir. Tez kapsamında, farklı döşeme sistemlerine sahip betonarme yapıların doğal titreşim periyotları, göreli kat öteleme oranları, burkulma davranışları ve deprem deplasmanları gibi sismik performans kriterleri değerlendirilmiştir. Tüm modelleme ve analizler STA4CAD yazılımı kullanılarak elde edilmiştir. Analiz sonuçları, asmolen döşemeli yapıların kirişli plak döşemelere kıyasla daha düşük yanal rijitliğe sahip olduğunu ve bu durumun deprem etkilerine karşı daha yüksek yer değiştirme talepleriyle sonuçlandığını göstermiştir. Elde edilen bulgular, asmolen döşemeli sistemlerin yüksek deprem riskine sahip bölgelerde, özellikle perde duvarlarla desteklenmediği durumlarda, yapının genel performansını düşürdüğünü ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, tasarım sürecinde döşeme sistemi seçiminde sadece mimari değil, aynı zamanda yapısal güvenlik kriterlerinin de göz önünde bulundurulması gerektiği sonucuna varılmıştır.

This study aims to analyze the structural behavior of hollow block systems under seismic effects, which are frequently preferred in reinforced concrete structures. Although these slab systems offer significant architectural advantages, they also present certain structural weaknesses. In particular, increased structural weight and insufficient in-plane stiffness negatively affect the seismic performance of such systems. Within the scope of this thesis, seismic performance criteria such as natural vibration periods, interstory drift ratios, buckling behavior, and seismic displacements of reinforced concrete buildings with different slab systems were evaluated. All modeling and analyses were conducted using the STA4CAD software. The analysis results revealed that hollow slab structures exhibit lower lateral stiffness compared to ribbed slab systems, which leads to greater lateral displacement demands under earthquake loading. The findings indicate that hollow slab systems reduce the overall performance of buildings, especially in regions with high seismic risk and in cases where adequate shear walls are not integrated into the design. In this context, it has been concluded that both architectural and structural safety criteria should be considered when selecting a slab system during the design process.
Investigation of the behavior of hollow block slabs under earthquake loads
Keywords: Mühendislik Bilimleri