BENZİNLİ BİR MOTORDA ULTRASONİK ATOMİZER KULLANIMININ MOTOR PERFORMANS VE EGZOZ EMİSYONLARI ÜZERİNE ETKİSİNİN DENEYSEL İNCELENMESİ - TANYERİ, BURAK (Fırat Üniveristesi, 2015)
Bu çalışma, buji ile ateşlemeli motorların hava yakıt karışımı hazırlama sistemlerine alternatif yeni bir yöntem olarak ultrasonik atomizer kullanımının motor performansı ve egzoz emisyonları üzerine etkilerini belirlemek üzere yapılmıştır. Yakıt, yüksek frekanslı ses dalgası ile atomize edilerek, atomizasyon performansı belirlenip, günümüzde en son teknolojiye sahip benzin direk püskürtme sistemi olan GDI (Gasoline Direct Injection) sisteminin literatürü ile karşılaştırılması yapılmıştır. Aynı şekilde Ultrasonik Yakıt Sistemi (USYS)'ne sahip motor ile Orijinal Yakıt Sistemi (OYS)' ne sahip motor, motor performans ve egzoz emisyonları yönünden kıyaslanmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde konuya giriş yapılarak konu ile ilgili mevcut literatür çalışmaları incelenmiştir. İkinci bölümde, deneysel yöntem tanıtılmış, üçüncü bölümde elde edilen veriler sunulmuştur. Dördüncü bölümde, elde edilen sonuçlar tartışılarak yorumlanmış ve ilgili literatür ile ilişkilendirilmiştir. Beşinci ve son bölümde öneriler verilerek çalışma tamamlanmıştır. Sonuç olarak USYS sahip motorun, GDI sistemine benzer sonuçlar verdiği görülmüştür. Ortalama damlacık çapı GDI enjektöründe 15 µm iken, Ultrasonik atomizerde 12 µm olarak ölçülmüştür. Efektif güçte OYS'e sahip motora göre bir değişim görülmezken, Motor torkunda bir miktar azalma olmuştur. Özgül yakıt tüketiminde OYS'ne göre %30 civarında azalma olduğu gözlenmiştir. Egzoz emisyonların tamamında ciddi miktarda iyileşme olduğu görülmüştür.

SUMMARY The Experimental Investigation of Ultrasonic Atomizer Effect on Engine Performance and Exhaust Emissions in A Gasoline Engine This study was made for to determine that the effect of ultrasonic atomizer, which is an alternative to prepare of air/fuel mixture, on engine performance and exhaust emission at spark ignition engine. The fuel was atomized with high frequency sound wave instead of high pressure, and the atomization performance was comparison with literature of gasoline direct injection (GDI) system that is latest technology in this area. At the same way the engine of USFS was compared with the engine of OFS in terms of engine performance and exhaust emission. In the first chapter of the study, the subject was introduced and novel literature samples with relation to the subject were given. In the second chapter, the experimental method was described while the third chapter tells us the experimental findings. In the fourth chapter, the gathered experimental results were discussed deeply and associated with literature. In the fifth and final chapter, the study was completed with giving the recommendations. As a result, the engine of USFS was found to give similar result with the engine of GDI. While the droplet diameter is 15 microns at the GDI injector, at the USFS is 12 microns. According to there was no change at the effective power. At the engine torque was a little decrease. The specific fuel consumption has decreased % 30 at the USFS. At the all exhaust emission have seen significant improvement
The experimental investigation of ultrasonic atomizer effect on engine performance and exhaust emissions in a gasoline engine
Keywords: Makine Mühendisliği