Farklı oranlarda niyobyum içeren ferritik paslanmaz çeliğin hidroklorik asit çözeltisindeki korozyon davranışı üzerine bir çalışma - Eren, Hülya; Aksoy, Mustafa; Erbil, Mehmet (My University, 2006)
Deneylerde, döküm ve sıcak şekillendirme yöntemi ile üretilen % 18 Cr’ lu ferritik paslanmaz çelikler niyobyum elementi ile alaşımlandırılarak kullanılmıştır. Niyobyum elementi % 0.5, 1.0 ve 3.0 oranlarında ilave edilmiştir. Daha sonra ısıl işlemsiz, 30 dakika ve 180 dakika ısıl işlemli olmak üzere üç gruba ayrılmışlardır. Isıl işlemler 1100 oC’ de yapılmışlardır. Korozyon dirençleri AC impedans tekniği ile ölçülmüştür. Farklı sürelerde korozyona tabi tutulmuş numunelerin SEM incelemeleri yapılmıştır. Elde edilen deney verileri niyobyumsuz numune ile karşılaştırılmıştır. % 1’ den daha fazla niyobyum ilavesinin gereksiz hatta kötü etkiye sahip olduğu belirlenmiştir.
Keywords: Kimya; Uygulamalı; Mühendislik; Kimya; Kimya; İnorganik ve Nükleer