KORONER ARTER HASTALIĞINDA LCAT GEN POLİMORFİZMİ VE İLİŞKİLİ İNFLAMASYON BİYOBELİRTEÇLERİ - KALAYCI, HATİCE (Fırat Üniveristesi, 2015)
Koroner arter hastalığı (KAH), hem dünyada hem de ülkemizde ölümlerin önde gelen ana nedenlerinden biridir. Kolesterol taşınımındaki merkezi rolü nedeniyle Lesitin Kolesterol Açiltransferaz (LCAT) enzimi önemli bir proteindir ve bu protein aktivitesindeki değişiklikler KAH gelişiminden sorumlu tutulmaktadır. İnterlökin-6 (IL-6) gibi sitokinler ve yüksek duyarlıklı C-reaktif protein (hsCRP) gibi akut faz reaktanları KAH'da kuvvetli prediktörler olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu çalışmanın amacı; KAH saptanan olgularda LCAT gen polimorfizminin rolünün belirlenmesi ve hastalığın etiyolojisinde önemi bulunan inflamasyon biyobelirteçleri ile LCAT gen polimorfizmi arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Çalışmaya; 18-80 yaş arasında olan, anjiyografik olarak KAH tanısı konmuş 200 hasta ile yine anjiyografi sonucu KAH olmadığı tespit edilmiş yaklaşık 100 sağlıklı birey dahil edildi. Serum IL-6, LCAT ve hsCRP düzeyleri ELISA yöntemiyle tayin edildi. Çalışma grubunu oluşturan kişilerin kanından izole edilmiş DNA örneklerinde LCAT gen polimorfizmi (608 C/T ve 4886 C/T) uygun oligonükleotid primerleri kullanılarak PCR yöntemi ile saptandı. Koroner arter hastalığı grubunda Trigliserid, hsCRP ve IL-6 düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek, HDL ve LCAT düzeyleri ise kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük bulundu. LCAT 4886 C/T gen polimorfizmi incelendiğinde, kontrol grubundaki 100 kişiden 55' inde homozigot genotip (CC), 33' ünde heterozigot genotip (CT) ve 12' sinde mutant genotip (TT), tek damar lezyonu olan KAH grubundaki 70 kişiden 23'ünde homozigot genotip, 30'unde heterozigot genotip ve 17'sinde mutant genotip, çok damar lezyonu olan KAH grubundaki 130 kişiden 35'inde homozigot genotip, 60'ında heterozigot genotip ve 35' inde mutant genotip olduğu bulundu. Sonuç olarak; KAH grubunda serum LCAT düzeyinin düşük olması ve LCAT 4886 pozisyonunda mutant genotip olan TT genotip sıklığının KAH'da daha sık olması LCAT'ın KAH'nın patogenezinde rol aldığını göstermektedir.

Coronary artery disease (CAD) is one of the leading causes of death both in our country and worldwide. The enzyme Lecithin Cholesterol Acyltransferase (LCAT) is an essential protein and changes in the activity of this protein are implicated in the development of CAD. Cytokines such as interleukin-6 (IL-6) and acute phase reactants such as high-sensitivity C-reactive protein (hsCRP) appear to be strong predictors in CAD. The aim of present study was to identify role of LCAT gene polymorphism in patients with CAD and to investigate relationship between LCAT gene polymorphism and inflammatory biomarkers found to be important in the etiology of disease. The study included 200 patients aged 18-80 years who were diagnosed as CAD based on angiography and 100 healthy subjects who were proven to have no CAD by angiography. Serum IL-6, LCAT and hsCRP levels were measured by ELISA method. In DNA samples isolated from patients in the study population, LCAT gene polymorphism (608 C/T and 4886 C/T) were studied by PCR using appropriate oligonucleotide primers. Tryglyceride, hsCRP and IL-6 levels were found to be significantly higher while HDL and LCAT levels were found to be significantly lower in CAD group when compared to control group. When LCAT 4886 C/T gene polymorphism was assessed, there was homozygous genotype in 55, heterozygous genotype in 33 and mutant genotype in 12 of the controls, while there was homozygous genotype in 23, heterozygous genotype in 30 and mutant genotype in 17 of 70 patients with single-vessel disease. However, there was homozygous genotype in 35, heterozygous genotype in 60 and mutant genotype in 35 of 130 patients with multi-vessel disease. In conclusion, lower serum LCAT levels and higher frequency of TT genotype, the mutant genotype in LCAT 4886 position, in CAD indicate the role of LCAT in CAD pathogenesis.
Lcat gene polymorphism and related inflammatory biomarkers in coronary artery disease
Keywords: Biyokimya; Moleküler Tıp