İmamlara İlişkin Online Şikâyetlerin İncelenmesi: Şikayetvar.com Örneği - Karateke, Tuncay; Erten, Ramazan (My University, 2025)
İmam hatipler Diyanet İşleri Başkanlığı’nda, namaz, hutbe, vaaz, dini nikah kıyma, Kur’an okuma gibi dini ritüelleri yerine getiren, camilerde din öğretimi ve yaz Kur’an kursları kapsamında yaygın din eğitimi yürüten kamu personelleridir. Gerek yaygın din eğitimi gerekse Diyanet İşleri Başkanlığı’nın temsiliyeti konusunda imam hatiplerle ilgili şikâyetlerin toplanıp analiz edilmesi büyük bir önem arz etmektedir. Bu çalışmanın temel amacı şikayetvar.com sitesinde imam-hatiplere yönelik şikâyetlerin temalarını belirlemek ve bu bulgular ışığında din hizmetlerinin iyileştirilmesine yönelik öneriler geliştirmektir. Bu temel amaç doğrultusunda çalışma nitel araştırma yaklaşımının durum çalışması deseninde tasarlanmıştır. Çalışma verilerinin toplanmasında doküman incelemesi ve analizinde içerik analizi teknikleri kullanılmıştır. Araştırmada şikayetvar.com online şikâyet platformunda imam-hatipler ile ilgili ilk şikâyetin yapıldığı tarih olan 09.02.2022’den 01.01.2025 tarihine kadar toplamda 474 şikâyet çalışma kapsamında incelenmiştir. Çalışma sonucunda imam-hatipler ile ilgili 8 ana tema, 14 alt tema ve 69 kodda toplam 567 şikâyetin ifade edildiği görülmüştür. Çalışmanın sonuçlarına bakıldığında dini ritüellerin icrası ve cami içi/çevresi ile ilgili sorunların imam-hatiplere yönelik şikâyetlerin en temel alanlarını oluşturduğunu göstermektedir. Bu çalışmada iletişim sorunları ve görev ihlalleri, halkın memnuniyet düzeyini önemli ölçüde etkileyen faktörler olarak ortaya çıkmıştır.
Keywords: Diyanet İşleri Başkanlığı; Din Eğitimi; İmam; Din Görevlileri; Şikayetvar.com